EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. július 21. | Dániel, Daniella, Lőrin napjaAKTUÁLIS SZÁM:1274234. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

DOKUMENTUM

Mirzoeff Nicholas

x

2000. október 2.

A vizuális kultúra: nem egyszerűen része a mindennapi életnek hanem maga "a mindennapi" élet. Ez az újfajta vizuális létezés nagyon könnyen összezavarhatja az embert. A kultúra új vizualitásának megfigyelése ugyanis egyáltalán nem azonos a megértésével.

A modernitás korát a vizualizálás különbözteti meg gyökeresen az antikvitásétól és a középkorétól amelyekben a világot könyvként fogták fel. De ami ennél is fontosabb: akkor egy képet nem megjelenítőnek valamely tárgyat utánozni kívánó mesterséges konstrukciónak tekintettek hanem e tárggyal közeli rokonságban állónak sőt vele azonosnak.

A vizuális kultúra szükségszerűen olyan történeti diszciplína amely azon a felismerésen alapszik hogy a vizuális kép nem állandó hanem a modernitás meghatározott pillanataiban megváltoztatja a külső valósághoz fűződő viszonyát és nem a rajzolt vagy festett képeken múlik hanem a létezés leképezésének vagy vizualizálásának modern tendenciáján.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.