EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. május 25. | Orbán, Gergely napjaAKTUÁLIS SZÁM:1240669. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

EX Blogger

Új Symposion: konferencia-felhívás

[Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban

2018. március 9., Szentendre, Ferenczy Múzeumi Centrum – Ferenczy Múzeum

 

Jelentkezési határidő: 2018. február 7., éjfél

Jelentkezni a konferenciára egy, szóközökkel együtt max. 2.000 karakter hosszúságú absztrakt beküldésével lehetséges. (A távolabbról érkező előadóknak szükség esetén tudunk Szentendrén szállást biztosítani.)

Az absztraktokat a következő címekre kérjük megküldeni:

Szilágyi Zsófia Júlia, az Irodalmi Osztály vezetője, julia.szilagyizsofia@muzeumicentrum.hu

Véri Dániel, tudományos titkár, daniel.veri@muzeumicentrum.hu

Az absztraktok elbírálásának határideje: 2018. február 10.

Az elbírálást a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai végzik. A nyertes absztraktok szerzői előadást tartanak a konferencián, számukra a múzeum tiszteletdíjat fizet, amelyről szerződést köt az előadókkal.

 

Az Új Symposion című vajdasági folyóirat történetét, értékeit, értékteremtő törekvéseit, grafikai és látványfrissességét bemutató kiállításhoz (Ferenczy Múzeum, 2018. február 10. – 2018. április 27.) kapcsolódóan hirdetjük meg a Néző•pontosítás konferenciasorozat következő konferenciáját [Szét]tördelt hagyományok – Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban címmel. Az Új Symposion történetét, irodalmi és képzőművészeti hozadékát, eredményeit feldolgozó kiállítás Magyarországon eddig háttérbe szorult, kevéssé ismert és feldolgozott témát jár körül (kurátor: Szilágyi Zsófia Júlia).

A lapban erősen jelentkező, tágan értelmezhető vizualitást tematizáló címmel összhangban célunk a lap és a hozzá kötődő szerzők, szerkesztők, elméleti szakemberek, képzőművészek munkásságát nemcsak az irodalom, irodalomelmélet, hanem a művészettörténet felől is tanulmányozni. Fontosnak tartjuk a folyóiratnak és a hozzá kapcsolódó nemzedékeknek éppen azt a sajátosságát kiemelni, ahogyan a kép és szöveg egymást erősítve, sajátos szimbiózisban teremtett egyedi, új lehetőségeket.

 

Olyan előadásokat várunk, amelyek

a vajdasági magyar irodalom meghatározó orgánumát a magyarországi irodalom- és művészettörténet kontextusában vizsgálják

az Új Symposiont mint kezdeményező, a vajdasági és jugoszláviai kortárs művészetet támogató, elősegítő, a vizuális, multimediális tendenciákat erősítő műhelyként mutatják be

az Új Symposionnal párhuzamos, rokon törekvésű lapokat, folyóiratokat és kapcsolataikat vizsgálják

az Új Symposiont támogató, ahhoz csatlakozó, kevésbé ismert képzőművészek, művésztelepek, művészcsoportok lapbeli recepcióját ismertetik

az Ifjúsági Tribün és az Új Symposion szerkesztőségének együttműködését, törekvéseiknek átfedését térképezik fel

az folyóirathoz kapcsolódó irodalmi, és/vagy képzőművészeti alkotókat/alkotásokat mutatnak be

 

A konferencia megvalósulását az NKA támogatja.

 

Néző•pontosítás konferenciasorozat

A Ferenczy Múzeumi Centrum Irodalmi Osztálya a Szöveg és kép viszonyának újszerűsége a régi Mozgó Világ folyóiratban (1975—1983) című rendezvényével 2017-ben elindította a Néző•pontosítás című konferenciasorozatát, melynek alapvető szempontja, hogy mindig még élő, látogatható kiállításhoz kapcsolódóan kerüljön megrendezésre. Az irodalommal párhuzamosan a vizuális művészetek, az intermediális kérdésfeltevések felé nyitott kiállításokhoz igazítva, a megvalósulás aktualitását kiaknázva a konferenciák tematikája is szöveg és vizualitás kapcsolódásának, egymásra hatásának, érintkezésének, közös törekvéseinek a vizsgálata.

Hozzászólások
Az Ön neve:

Bejegyzése:

Új kép kérése

Kérem írja be ide, amit a képen lát:


Még nincsenek hozzászólások.

EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.