EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2021. augusztus 3. | Hermina, Lídia, Kamélia napjaAKTUÁLIS SZÁM:996385. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

PIKNIK A TELEPEN

Nemes Z. Márió

TÖRÉKENY AGRESSZIÓ

netnapló

2008. január 3.

Velőbúvár

2006. augusztus 28.

"Today I'm dirty but tomorrow I will be just dirt".

Carl Panzram

Már egy hónapja a Dunántúlon élek hiszen a medikus korában versekkel is kacérkodó (Kórházi Szemle hetvenes évek) háziorvosom legalább négy hetes tisztító kúrát javasolt mielőtt elindulnék a szigligeti JAK-táborba. Nem egy poszturbánus utópia de van hús meg van kenyér. Igaz hogy néha el kell rejtőznöm a paplak mögé ha meglátok néhány tájjellegű embert de a fehér férfi paranoiája a legkisebb gond. Weltfurcht: ne lássa senki ahogy eszem. Mert itt csak hús van. Szeretnék igazi férfi lenni ezért - az itteni kultusz szerint - egy marhakoponyából (?) kell kiszívnom a velőt. Hát nem vagyok egyficskupál de itt ez úgysem mérvadó. A húsipar a Kisalföld tudatalattija. Nem tudunk róla semmi biztosat de megalapítja az álmainkat. A szalámigyár vörös húskockája ahol csonka és speciális gyönyörök várnak. A sertéstetemek közötti haláltánc elűzi a rontást a ligetekben kollégistalányok mutogatják egymásnak örömhírt hozó stigmáikat míg lassan lehull a vérköd.

Mióta itt vagyok jurátusnak mondom magam mert ez passzol a középkor-paradigmába. Bajtai András kortárs költő szerint itt verik az értelmiségieket de szerintem csak azt aki nem látszik olyan okosnak mint egy ispán. A táj egyszerre üres és túlírt. A szorongást keltő történelmi kisvárososok intertextusa pánikrohamot idéz elő bennem nem merek kimenni az utcákra félek hogy befalaznak egy templomba. Ennél emberibb a panel a létezés nullpontja történelem nélküli belakható tér: Észak-Pest Ajka meg a többiek. Errefelé a Bakonyból lekocsizó szerzetesek purgálják a hibás női testeket ördögűzés címén és a helyi huszáregylet kártyacsatái tartják izgalomban a várost.

Rakosgatom a cuccaimat az utazótáskámba minden eshetőségre fel kell készülnöm hiszen a postakocsi holnap hajnalban indul. Beteszem a szalonkabátomat mert ez az egyenviselet civilként nem engednek be vagy elnézőn bánatos szemmel írófeleségnek titulálnak majd. Az úszónadrág is hasznos lesz nem mintha használnám csupán a stégparti csoportképekért viszem nem hinném hogy például egy nyugatos író is tudott volna úszni. Távcső is kell mert az irodalmat csak "alulról" lehet látni mintha egy légifolyosó alatt élne az ember. Nagy teherszállító aparegények ironikus stukák. Közeledőben és elmenőben. A hierarchikusan szerveződő monolit alakjai túl nagyok és egymáshoz vagy önmagukhoz dörzsölődve nem látják "felülről" az infravékony különbséget a szövegben: túl sokat olvasni és mégis túl keveset. Már amikor az éjszakai kínzó köhögések engedik.

A mosdóban kiszenvedek némi fekete sarat a torkomból híven ahhoz az elképzeléshez hogy nincsen személyiség. Felriadok mert hangosan recseg a redőny a búcsúban menet kaviccsal dobálják az ablakokat a svihákok. Búcsú másnapja van a faluban. Kiemelt mulatság: "A falusi kurtanemesek véresre borotválják az arcukat a borbélynál senkinek sincs disznózsírral megkenve a haja: hanem pomádéval." (Krúdy Gyula) Jurátusként figyelem a tömeget hidrogénezett hajú kamaszok próbálnak biciklilánccal verekedést provokálni a helyi szokásjog szerint újra meg kell rendezni a búcsút ha nem történt véres incidens. A parasztbarokk házak árnyékában lecsúszott menyecskék állnak talán van még éjszakai járat a városba talán van még kijárat a libidóból.

Sürgető telefonok az éjszakában. Egyes írócsoportok váltott lovakkal próbálják elérni Szigligetet de mindig eltévednek Tatabánya környékén mert ott állítólag motoros bandák vadásznak az alanyi költőkre. Sopotnik Zoltán tagadja a hírt. Tatabányán egyedül ő vadászik alanyi költőkre neki meg babettája van az meg nem motor(?). A Dunántúlon költőnő csak apácának vagy "vászoncselédnek" öltözve juthat át (Karafiáth Orsolya a híresztelések szerint már mindkettőt próbálta) de még így is lehetséges hogy férfinak nézik. Nádas Péter természetesen idegvonaton érkezik majd a többi néma csend. A legnagyobb izgalmat az kelti hogy többen már egy hét óta látni vélik Kertész Imrét a szigligeti strandon begombolt zakóban kutyát sétáltatni. Magányosnak tűnt - állítják. De ezt egyelőre nem erősítette meg senki.

A sár újra elkezdi irritálni a torkomat de most nem engedek a kísértésnek. Lesz még elég idő a sárral foglalkozni. A búcsú hangjai a távolban fenyegető hangmasszáván olvadnak az irodalomra gondolok és elkezdek izzadni. De mivel nem tulajdonítok jelentőséget a test külön életének csak arra a konyhából kiszűrődő monoton zajra figyelek ahogyan apám marhát eszik.

Törékeny agresszió

2006. augusztus 29.

"Utálom azokat a nőket akik csak a szerelem
nyelvén tudnak a nemiséghez közeledni."

Réz Anna

A postakocsit veri az eső hajnalban. Beveszek valamit amitől felébredek de nem tudom hogy kinek. A sümegin vár olyan mint egy Werner Herzog-film díszlete de valószínűleg annak is olcsó. Szigligetre érve kivágódok a konflisból a település halott meddő nők mindenütt. Az alkotóház szorongáspalotája üres az alagsor kazamatáiban Illyés Gyula és Váci Mihály viaszfigurái. Első vagyok a gyengék között így van időm megvizsgálni a panoptikumban Illyés kun fejszerkezetét. De aztán elfog a pánik és magányosan rohanok a labirintusban a recepcióig.

Lassan gyűlnek a "kávéházi füstös verebek". Egy dohányzótaxiban besuhan Pollágh Péter erotikus költő akin valójában Ady Endre libidója Ady Endre nélkül. Kukorelly már  kiszálláskor le akarja fejelni de nem kérdés ki győzne. Megalázlak de nem fogom élvezni suttogja Pollágh szalonkabátja fekete mint a gyászjelentés. Kibicnek érzem magam a harcosok klubjában: csak az a jó buli ahol megvernek. Az írótábor mai programja: párbaj a Balaton partján becsületbelin ügyek ketrecharc a nemiségbe belecsúszott kisasszonyok előtt. A sportoló értelmiségi1 csupán önélvezés az erőszak az egyetlen lehetséges kapcsolat két emberi test között.

Szigliget kivirul sötétség délben beindul az irodalmi turizmus. Leszállnak az idegvonatokról a konzervatív költőnők naplóképes poénokkal neszeszerükben természetesen azt akarják hogy valaki öröm nélkül alázza meg őket. Deres Kornélia szomorú tekintettel figyeli a violaszagú szappannal illatosított nőket. Ő még hisz az ideális szavakban és a központozásban de tudja mindjárt húsz lesz és a rokokó nemiség végleg kiég majd. A katonai erőszak egyre fokozódik. Pallag Zoltán bakaruhában urizál a cselédlányok körül: a szorongáspalota személyzete tiszteli benne a kiszolgált honvédet és a leharcolt férfit. Talán őt is megveri este valaki fehér lovaglókesztyűvel suhintja képen a tisztikar.

A műhelyszemináriumok gumiszobájában Nádasdy Ádám tanár úr elkezdi pedagógiai kurzusait a kozmikus metaforák természetéről. Nádasdy pacifista és csak teát iszik aurája kilóg a mai nap erőszak kultuszából bár a lányok beszélik: "vizsgán" olyan mint kombájn aratáskor. Az illatosított nők a szemináriumra is beférkőznek zongoramuzsikát szeretnének meg betegségmetaforát mert irodalmi közegben a "fallosz" soha nem az aminek látszik. Te annyira modoros vagy hogy meg kell zabálni suttogja egy kóbor táncosnő. Most már világos a skizofrénia egy női báj: én konzervatív gimnáziumból jöttem.

Az alkotóház körüli várkertben estefelén leereszkedik a vérköd és névtelen ködlovagok selyembivalyok botorkálnak a bozótban. Egyesek Kertész Imrét is felfedezni vélték a terasz mögötti homályban. A hivatalos dialektusban elmormogott átok: Nem hiszek a nyelvben csak a kudarcot árulom. Szerepelnem kell az esti konferenciabeszélgetésen a téma: irodalom az interneten. A Kistangó2 szerkesztőjeként pózolok mellettem Németh Gábor rutinos retorikával tündérkabátban oszt és szoroz. Bedecs László kígyózó körmondatai ellenére is megállapodunk abban: az internet létezik és irodalom is van. Jónás Tamás nem érkezett meg mindenki arcán rezignált félelem izzó telefonvonalak állítólag egy vidékin tüdőszanatóriumban piheni ki a kínzó mindennapokat.

Éjfél utáni szaga van az éjszakának k. kabai lóránt meztelenül rohan bele a Balatonba nyers halat szeretne enni mert keleten úgy szokás. A parti sörbárban felizzik a levegő szikvizet fröcskölünk a bor tetejére pletyka és gavalléria az "iszapverő gépeket" (Szijj Ferenc) nem lehet megállítani. Ma mindenki szerelmes akar lenni mert olyan romantikus volt az eheti ÉS. Pollágh Péter elegáns mozdulattal veszi elő burnótos szelencéjét röpke szippantásokra körben kínálja. Mindenki tudja imádja a női orrokat. Krusovszky Dénes a wurlitzernél: "Akela koncertre jöttetek de a pokolba mentek. Mi már jártunk ott fáklyával a kezünkben." Kicsit megöregedtünk és megkeseredtünk de a törékeny agresszió még mindig a mi területünk. Vidéki honoráciorok és kereskedelmin utazók a pultnál az a jó buli ahol megvernek egyszer. Az illatosított kisasszonyok az asztalon táncolnak megakadt már fésűjük egy férfi szakállában. Aztán dohányzó taxi az esőben kínzó köhögések van aki egyedül aszik van aki Juhász Ferenccel.

Apák napja

2006. augusztus 30.

"Egyedül vagyok a Dagoba rendszerben."

Big Bad Kafka

Bajtai András kortárs költőt álmában megkínozták. Juhász Ferenccel küzdött a Fehér Bárányért. Ma Freud napja van. Próbálom megtalálni aktuális apámat de kudarcra vagyok ítélve: a vécébe menekülök kezemben a hermeneutikai kétely. Dunajcsik Mátyás élettársa szeretnék én lenni bár nem tudok franciául és nem vagyok eléggé szalonspicc. A szobánk egy test tudatalattija Nádas Péter csókolja leheletünk újabb nap Szigligeten.

Megyek körbenézek a bozótban hátha Kertész Imre lábnyomaira bukkanok. Lehet hogy a Római Szobában bujkál intarziás rökamién nyugtatja kínzó bánatát. Legyen ő az apám: a bulikígyó végre saját farkába harap. Az ünnepi reggeli elfojtott indulatokat hoz a felszínre éhségroham glasszé-kesztyűben és közben senki nem gondol Arany János bűzölgő sipolyára. A betegségkultusz lassan felfénylik beköpik a húst a légypeték vajon amputálhatom valamelyik testrészemet a kávé előtt? Nem hagyok semmit a tányéron apámat keresem tudom hogy valaki meg fog büntetni este.

A mai napom a radikális önkísérletek körül bonyolódik egyszerre próbálok érinthetetlen és közhelyes lenni de ennek se lesz jó vége. A Nádasdy-szemináriumon az álomtematikan van terítéken. Lehet irracionálisan írni vagy csak pontosan? Dunajcsik Mátyás német idézeteket helyez el a beszélgetésben: a szemtelen suttogja halkan Nádasdy Ádám. Kínrímek úsznak be a szobába szárnyukkal verdesik az ablakot és rászállnak a lányok arcára. Az olvasáshoz zenét is hallgatunk a pianínó diszkrét hangja tölti meg a szalont az az érzésem mintha a belvárosban lennék csak otthon hagytam a pszichiáteremet.

Véletlenül kizárom magamat a szobámból ezért megpróbálok beilleszkedni a közösségbe. Sürgősen otthont kell teremtenem mert így nem tudom kikerülni a projekciót. A könyvtárszobában mindennapi botrányainkról zajlik egy konferenciabeszélgetést sajnos lekésem az elejét de az ajtóban a feldúlt Szigeti Csabába ütközöm. A tanár úr tapintatosan de határozottan közli: "Mindenkit meg fogok buktatni akin Kosztolányival cicázik."

Váratlanul elkezdődik az éjszaka nincsenek átmenetek a szorongáspalota körfolyosóin mindenki a romantikát keresi de nincsen más csak rockendroll. Pollágh Péter körül szalonkabátja lobog szeme alatt még mindig ott van a libidón nyoma. Pestről fiatal medikákat rendeltünk a holnapin idegvonattal meg is érkeznek majd náluk vannak a legfrissebb gyógyszerek nálunk meg a legrégibb közöny. Gerevich Andrást a JAK leendő elnökét filmes múltjáról faggatjuk. Miért kellett sürgősen elhagynia Londont miért nem szerepel többször a tévében és egyáltalán hová tűnt ebből a világból az a bús rokokó nemiség. Diszkó is van meg bálterem kiugrott bölcsészek a táncos félhomályban. Nagy Gabival keringőzök mivel évekkel ezelőtt megmérgezte a véremet egy kóbor táncosnő mozgásom nehézkes de ettől még kiszámíthatatlan vagyok. A bakelit recseg Farkas Zsolt a mikrofonnál: Ki vagy és hol táncolsz? Valaki ópiumos jódtinktúrát kevert az italomba ezért pánikrohamot kapok le kell rohannom a táncparkettről.

Nem találom meg apámat mielőtt elájulnék hordágyon szállítanak haza. Freud szerint mindenki hazudik: szeretnék hermafrodita lenni. Az egyik szobatársam Tisza Kata arcát tetováltatta a mellére ha vetkőzik mindenki csendes. Dunajcsik Mátyás lefekvés előtt arról beszél milyen érzés magabiztos nőnek lenni egy rokokó fővárosban kócos mélakór üvegszemek mintha egy öreg Juhász Gyula mesélne szőke-vicceket.

A jobbik csend

2006. augusztus 31.

"Jövőre szeretnék boldog lenni."

Kemény István

Tegnap hosszú keresgélés után megtaláltuk an rockendrollt. Nem biztos hogy örült nekünk mi se lettünk boldogabbak. Ma nem karcolunk szíveket a meszelt falra nem ismerünk meg idegeneket a mai a hideg sár napja lesz.

Mereven ébredek nem látszom személyiségnek gyanakszom minden apró mozdulatra.  Igazából már délután van lekéstem mindent de semmi baj ma inkább hallgatni szeretnék. Beosonok az alkotóház társalgójába már kisebb tömeg várja a Kemény István és k. kabai lóránt közötti beszélgetést. Nádasdy Ádám tanár úr elvárásai: Az életét szeretném valamit arról az éjszakai köhögéseket.

A beszélgetés nehezen indul elsőre talán ijesztő ahogy a kevésszavú Kabai és a hallgatag Kemény meghitten elüldögélnek egymás mellett de aztán a csendek egyre pontosabbak lesznek igazi élőbeszéd. A személyes témák hitelesen veszik körül hatják át a poétikai kérdéseket a társalgás szövete: sima de mégis emberi anyag. A hosszúvers felbukkanása az életműben a Hideg c. kötet óta hogyan függ össze a középkorú férfi időszemléletével a nosztalgia életképessé tehető-e a precíz leírással? Kemény legsúlyosabb mondata az est folyamán:n "Túl vagyok már életem jobbik felén." Nem biztos hogy sokan észrevették de ettől függetlenül mégis nagyot üt. Próbálok elgondolkodni az egészen a csendek segítenek lassan megértem a lényeget: nem kell "egyfolytában" kreatívnak lenni. Valahol feloldódhat a vers szövete anélkül hogy csökkenne a hatalom összérhetnek a szálak a látszólagos nyugalom ellenére lüktethet valami.

Pollágh Péterrel kiballagunk az alkotóház körüli kertbe aztán az utcára végül majdnem a Balatonparton kötünk ki egy buszmegállóban. Éjfél után kicsit problémás errefelé közlekedni várjuk a buszt de lehet a rossz oldalon. Rövidlátó vagyok általában vannak problémáim az éggel de most annyira tiszta az éjszaka hogy nem lesznek gondok ez ma a pontosság napja.

Kemény István utolsó mondata az alkotóház teraszán: "Valaki rossz helyre rakta a tejutat aztán elszaladt. Van szívem de nem mérem le hány kiló.

Pop és más semmi

2006. szeptember 1.

"Ki csempészett hasist Derrida zsebébe?"

Farkas Zsolt

Ma reggel óta attól félek nem tudok férfiakkal beszélgetni. Ez problémát okozhat az esti Árgus-felolvasáson hiszen Pallag Zoltán egyenruhában fog moderálni. A tegnapi éjszaka a hosszú csendeké volt de a mai nap műalkotás lesz ha egy JAK táborban a társasági élet irodalom.

Állítólag megérkezik Karafiáth Orsolya is Gerőcs Péter fiatal szobatársam arra gondol milyen lehet a tapintása gyengéd vagy dzsesszes. Erre kénytelen vagyok közölni vele ha ebben a szobában van akkor a Litera-naplónak beszél. A reggelinél üres tányérok németes szigorral egymás mellén helyezett evőeszközök a konyhás nénik Kertészről suttognak. Babonás asszonynép semmi más.

Az alkotóház rokokó folyosóira nem szűrődik be a fény csak néha tudok az emberek arcába nézni. El is vagyok veszítve meg is vagyok találva. Találgatom ki kicsoda véletlenül rossz néven mutatkozom be de lehet hogy mások és így tesznek ez az igazi szereplíra. A Nádasdy-szemináriumon ma a patológia lírai működéséről beszélünk a tanár úr szerint a verseim a nemiségről vagy a gyűlöletről szólnak és lehet hogy van szívem de néha összemegy. Kicsit elszomorodok a diszkrét társalgó berácsozott ablakait nézegetem aztán megpróbálok még kávét szerezni a konyhában. Már napok óta kávéházi szalonhangulat kezdett kialakulni a szobánkban a falakat mintha cukorból építették volna aki beugrik egy kicsit olvasni az hirtelen zavarba ejtően édes lesz. A JAK-közgyűlés megválasztja elnöknek Gerevich Andrást. Ezt valaki a hangosbemondón mondja be én már csak innen értesülök a hírekről mert kimegyek a pályaudvarra hiszen megérkeztek a kipurgált arcú medikák akiket nemrég rendeltünk. A megújult Árgus folyóirat szerzői köré szerveződött esti felolvasáson nekem is részt kell vennem. A lámpaláz felerősödik de aztán látva a Pollágh Péter fején eluralkodó kegyetlen nyugalmat én is újra érzem a rockendrollt.

A felolvasás alatt nem igazán tudok koncentrálni magamba mélyedek és egy cigarettásdobozt gyűrögetek megkeményíti a testemet a kialvatlanság. Kiss Judit Ágnes erotikus miniatűröket hozott Nádasdy Ádám a bús de mégis precíz rokokóból adott bemutatót. Én nem veszem észre ahogy felolvasok de aztán figyelmeztetnek amikor már befejeztem. A Pollágh és Sopotnik Zoltán páros mozgásba hozza egymás nyelvét majd az est zárásaként Király Levente és Pallag Zoltán egyszerre képviselve az Árgus megújult szerkesztőségét prózát olvas fel.

Az éjszaka további részében már nem kell semmit csinálom ez megnyugtatja az arcomat a medikákkal sodródunk az éjfél utáni csendben. Ragaszkodnak hozzá: ők nem kiégett bölcsészlányok csak szeretnek olvasni. Szavukat se hiszem de nem vagyok agresszív ma nem leszek bonviván. Befut Rácz I. Péter a litera könnyűzenei kritikusa vádlija akkoran mint egy fiatal prózaíró felsőteste. Mesélj nekem a nyolcvanas évekről faggatom de csak megvonja a vállát és sötét bájjal mosolyog. Tényleg törékeny volt ez az este vagy csak a rockendroll helyett lett minden popzene?

Az utolsó tangó

2006. szeptember 2.

"Legyél te a bulik szolid csaja nálam sosincs kaja csak Sztolicsnaja"

Ludditák

Délelőtt filmes programok zajlanak. Hogyan lehet mozgóképről írni? A szakszerűség és a nyelv gazdagságan összegyeztethető? A fiatalos de mégis elméleti Apertúran középutat választ míg a Filmvilágról tudható nem egy teoretikus lap de jól szerkesztett szövegei néha képesek igazi kultusztn építeni egy film köré. Én a szubjektív recenzió híve vagyok a szó legyen okos de mégis személyes.

A tegnapi felolvasástól még mindig kicsit leterhelve bolyongok a zene túl könnyű volt tegnap nem találom a helyem de erős leszek a mai estét irányítani(?) fogom. Dunajcsik Mátyás nehéz beszélgetésbe bonyolódik a Kovács András Ferenc líráját tárgyaló szakmai szemináriumon. Sokszor problémás eldönteni hol végződik valaminek az eredetije hol kezdődik az imitáció. Ezzel nekem is problémáim vannak mióta itt vagyok de semmi gond:  megoldhatónak tűnik a feladat.

Mizser Attila és Darabos Enikő titkos naplóinak felolvasásáról majdnem lemaradok sok a bonyodalom. A szobánkba beszűrődnek az este hangjai. Valahol mindenki szép.

"Szombat megint Mortal Kombat. (Ludditák) Talán történhet valami de semmi sem biztos. A mai az utolsó bulis nap lassan már jó is lesz hiszen könnyen kiéghetek. Kiugrott bölcsészek a táncos félhomályban. És így tovább fecsegés ereszkedés. Kukorelly Endre is egyre kevesebbet járkál de ülve is fotogén. Karafiáth Orsolya halkan társalog még pontosan látok de már elfáradt a szemem. A neurózis a normalitás egyik legegyértelműbb jele. Hidegen szemlélem az eseményeket elegem van már a lelkesedésből. Nem kell mindig kreatívnak lenni. Nekem is vannak problémáim mióta itt vagyok de semmi gond: nézem a bulimaradékot nézem a romkertet.

Tiszta geometria

2006. szeptember 3.

"Nem két mondatot ismételgetek mint más szerzők hanem a valóságról írok."

Uhrin Benedek

Csak két órát alszom de már megkeményedtem: megrágott és kiköpött az élet. A hazafelé tartó vonathoz indulunk kifelé az irodalomból talán ma sikerülhet. Sok volt megint a tegnap éjszaka meg az egész hét is szóval kell hogy legyen valami ami elold könnyít de nem lehet minden tökéletes. A vonatra várakozva Nádasdy Ádám tanár úr elmeséli volt már szerelmes pályaudvarokon de a hosszú várakozás őt is megviseli én csendben cigarettázom. Lehet hogy még elutazhatunk lehet hogy nem. Ma felbukkanunk a stilizációból tiszta fejjel kell kezelni a valóságot máshogy működnek a nap szabályai mint eddig.

A vonatfolyosón tömegnyomor a kalauzok ijesztően valóságosak. Lefújom a pólómról a hamut de már soha nem lesz tiszta. Krusovszky Dénes is változott már a Magyar Narancsot is a partirovatnál üti fel. A szerelvény berobog Pestre. Nem tudom mikor érzem újra otthon magamat de bármelyikn pillanatban megtörténhet. A hét izgalmai után Dunajcsik Mátyás egy fürdővárosba vágyik édesapja rózsaszín ingben várja: ez új valami megváltozhatott otthon. Újpestre metrózom. Nem az an túlterhelt Dunántúl de talán így is jó lesz. Tiszta geometria nyugodt terület lakótelepi híg sár hideg kavicsok. Egész délután arra koncentrálok hogy ne veszítsem el a telefonomat. Túl sok volt a fegyelem és túl kevés a fény. A hőerőmű körül szeptemberi forgalom. Lassú józanodás otthon semmi élelem arra gondolok bocsásson meg valaki nekem.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.