EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. május 25. | Orbán, Gergely napjaAKTUÁLIS SZÁM:1240762. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

EX Blogger

Tolnai Ottóról szóló számunk már kapható az Írók Boltjában!

Megjelent lapszámunk, aminek már régen el kellett volna készülnie: minden, amit tudni akartál Vajdaság első számú írójáról...!

2013. október 22.

Tolnai Ottó, az Új Symposion hajdani és az EX Sympo alapító főszerkesztője hosszú idő óta a vajdasági magyar irodalom vezéralakjának számít. A többek között Ladányi István és Mikola Gyöngyi szerkesztésében összeállt számunk az ő életművének kiválasztott elemeit igyekszik körüljárni.

Ekkora életmű esetén ilyen terjedelemben nyilvánvalóan nem eshet szó mindenről, ez azonban épp az anyag gazdagságára mutat rá. Losoncz Alpár az Új Symposionnal összefüggésben vizsgálja Tolnai munkásságát, Orcsik Roland pedig Ottó lírájának perverz eksztázisáról ír. Novák Anikó a tapintás poétikáját járja körbe a Tolnai-univerzumban, miközben Roginer Oszkár Újvidék nyomait kutatja a lokális kötetek, többek között a Virág utca 3. kapcsán. Piszár Ágnes Ottó műveinek egyetlen metaforáját igyekszik fölkutatni, míg Ladányi István a Csalogány című novellát helyezi az olvasói realitás kontextusába. Bencsik Orsolya is, hasonlóképp, a befogadó személyes megélése és a Tolnai-interpretáció között teremt átjárást.

A személyes kötődések Fenyvesi Ottó és Csuhai István visszaemlékezéseivel folytatódnak, az utóbbiban Tolnai Ottó tárgyvilágára is hajazó módon egy autó és egy öngyújtó is fontos szerephez jut. Tőzsér Árpád Tolnairól írott korábbi följegyzéseit nyújtja át, míg Szegedi-Szabó Béla a szerzőtől inspirált északi naplójegyzeteit teszi közzé a tematikus számban.

A kapcsolódó szépirodalmi anyagok közül Terék Anna Szibéria című verse is, bár izgalmas kerülőúton, erősen Tolnai Ottó hatását mutatja, Géczi János és Keszthelyi Rezső verse, illetve Ladik Katalin regényrészlete pedig egyenesen az egyik központi Tolnai-motívumot, a tengert emeli a homlokterébe. A lapszámot emellett Judita Šalgo esszéje, Sirbik Attila, Szabó Imola Julianna és Csáki Dóra prózája, valamint Hevesi Judit és Donáti Flóra Lili versei gazdagítják.

Hozzászólások
Az Ön neve:

Bejegyzése:

Új kép kérése

Kérem írja be ide, amit a képen lát:


Még nincsenek hozzászólások.

EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.