EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. július 21. | Dániel, Daniella, Lőrin napjaAKTUÁLIS SZÁM:1274304. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

Bemutatkozás

Az EX Symposion Alapítványt 1992-ben hoztuk létre, amikor az ismert jugoszláviai események következtében Magyarországra települtünk. Alapító okiratunkban szereplő céljaink: az EX Symposion című lap kiadása; irodalmi művészeti bölcseleti jellegű könyvek kiadása; egyéb, a gondolkodás és a művészetek szabadságát segítő kulturális tevékenység.

Az EX Symposion című periodika szerkesztőségét részben az újvidéki Új Symposion egykori szerkesztői alkotják. A magyarországi irodalmi életbe való beépülésünket jól jelzi, hogy az elmúlt közel húsz évben a szerkesztőségünk bővült más régiókat ismerő, más tudományterületen, például a filozófiában jártas, illetve az irodalomtudomány és a felsőoktatás területéről érkező szerkesztőkkel, akik igen sikeresen integrálódtak a szerkesztőbizottságba. Az Új Symposion folyóirat hagyományait folytatjuk, hiányterületeket próbálunk föltérképezni, a magyar irodalmi köztudatból hiányzó alkotókat, vonulatokat megismertetni, témákat feldolgozni. Szerkesztőségünk tagjai, munkatársai között vannak a magyar, horvát, szerb, szlovén irodalom jeles alkotói. „Előző életünk" tapasztalatait, baráti és irodalmi kapcsolatainkat fölhasználva egy szélesebb földrajzi és szellemi területeket átfogó folyóiratmodellt próbálunk megvalósítani az országban és határainkon kívül, különböző településeken élő szerkesztőségi tagok, munkatársak összefogásával. Szerkesztőségünk ugyanakkor helyileg Veszprémben van, a város és a megye szellemi életének is aktív részesei, alakítói vagyunk. Jelenlétünk szignifikánsan hozzájárult Veszprém kulturális életének dinamikusabbá válásához. Különösen fontos szerepet játszottunk abban, hogy a Veszprémi Egyetem 2001-ben indult Magyar Irodalomtudományi Tanszéke a régió kulturális életének is fontos központjává válhassék, Trialógusok címen rendezett irodalmi estsorozatunkat ugyanis az egyetemmel együttműködve szervezzük rendszeresen. A szerkesztőség által szervezett irodalmi esteken vendégeink voltak többek között Mirko Kovač Horvátországban élő, Filip David belgrádi szerb írók, Vékás János és Csorba Béla vajdasági magyar értelmiségiek, vendégünk volt Domonkos István, Mészöly Miklós, Pályi András, Zalán Tibor, Juhász Erzsébet, Csernik Attila, Zeke Gyula, Ménes Attila, Ficsku Pál, Solymosi Bálint, Fogarassy Miklós, Ferdinandy György, Németh Gábor, Bartis Attila, Tóth Krisztina, Kőrösi Zoltán, Garaczi László, Grendel Lajos, Lovas Ildikó, Darabos Enikő és mások.

Veszprémen kívül is több rendezvénynek voltunk házigazdái társszervezői vagy vendégei az elmúlt évek folyamán. Részt vettünk például a Kapolcsi Művészeti Fesziválon, a kishegyesi Dombosfesten, a Medivawe-en, Zentán a Zetna-fesztiválon, az újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztiválon, a Szépírók Társasága Fesztiválján; közös rendezvényeink voltak a Lettre Internationale szerkesztőségével, a Műcsarnokkal, a Jelenkorral, a Szegedi Alternatív Színházfesztivállal, Ipolyság város önkormányzatával, a budapesti Nyitott Műhellyel, a Sirály művészkocsmával. 2004 őszén négynapos vajdasági felolvasóturnét szerveztünk, a 2005. áprilisában megrendezett zágrábi magyar napokon mi képviseltük Magyarországot, 2006-ban jártunk Ipolyságon, Pozsonyban, Beregszászon, Ungváron, tartottunk lapbemutatót Szegeden Debrecenben, Békéscsabán stb. - hogy csak az elmúlt három év néhány eseményét soroljuk... Néhány vajdasági kulturális szervezet pénzügyi lebonyolítói képviseletét is elláttuk (Üzenet, zEtna). Mindezek mellett természetesen évente négy tematikus folyóiratszámot jelentetünk meg.

Ahogy folyóiratunkban is nagy hangsúlyt kap a vizualitás, úgy rendezvényeinken is mindig fontos szempont volt a bemutatott művészeti ágak változatossága, ezért szinte mindegyik rendezvényünkön szerepeltettünk zenészt, fotóst, képzőművészt, színészt, performert.

Amint a fenti felsorolásból kiderül, kiterjedt kapcsolatrendszerrel, valamint szerteágazó (nemzetközi) rendezvényszervezői tapasztalatokkal rendelkezünk, ám az itt töltött közel húsz év elég volt ahhoz is, hogy alapos helyismeretre tegyünk szert. Állandó munkakapcsolatban állunk többek között a Veszprémi Művészetek Házával, a veszprémi Pannon Egyetemmel, a Városi Művelődési Házzal s más helyi kulturális civil szervezetekkel.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.