EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2021. december 4. | Borbála, Barbara, János napjaAKTUÁLIS SZÁM:1015321. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

A Gonosz banalitása

Pató Attila

Kontrapunkt

1999. május 3.

Ungurii sînt tristi - Nem tudok szabadulni attól az érzéstől hogy ennek a falfirkának van valami különös köze a gonosz banalitásának alighanem beláthatatlan architektonikájához. No meg a grafittik különös tudatalattija némelyek szerint bölcsessége. Ahogy a Nagy Grafitti mondta... - műveltségét fitogtatni akarván valaki így idézett az ismert firkakompendiumból. De bizony mondom csak a Nagy Grafitti gondolhatott ki ilyet amikor valamilyen okból ezt a három szót fújta fel festékkel Kolozsváron a Farkas utcai templom református parókiájának frissen festett falára szép nagy fekete betűkkel. A magyarok szomorúak - Miért éppen ezt s miért éppen oda? És mi lehet a valamilyen okból nyitja? Mit akart ezzel a Nagy Grafitti mondani? Nem tudom.
Tiszán innen Óperencián túl számtalan felirat hirdeti Bábel elzüllött hetedízigleni fiainak egymás iránt táplált érzelmeit mélységes gyengeségeit. Többnyire valami félreérthetetlenül sértő éppenséggel abszurd nárcizmusról árulkodnak. Infantilis marhaságok persze merő szimptómák; a tünetek azonban megnyilvánulásai egymástól elszenvedett traumáknak tragédiáknak amelyeknek folyvást visszatérő következménye a másik létének el nem ismerése és ez már nem infantilizmus. De kenhetjük falra és hatalomra.
Gyermeteg csúfolódásnak szánhatott-e a Nagy Grafitti egy olyan kifejezést amit nem szoktunk talán más nyelveken sem lehet csúfolódás gyanánt használni? Végső soron nem lehetetlen. Amire egy közösség büszke az támadási felület egy másik számára. De itt most nem egy tényről van szó arról hogy egyik nemzet tragikusabb világnézetű mint a másik hanem a Nagy Grafitti titkairól. Lehetséges volna hogy egyszerű ténymegállapításnak szánta a bizarr mód egyszerű kijelentést? Ám a falfirkák között ritka a puszta tényközlés mindig van valamilyen kacsintás mögötte. Az újvidéki egyetem egyik épületének falán egy kis bemélyedésben ezt olvasni (szerb nyelven): Itt védve vagy. Igaz az eső sem esik oda de a rendőrök grasszálása mellett bizonyára mindenki érti és érzi az összekacsintás szolidaritását. De milyen referenciája lehet a szomorúság bélyegének? Ismeri-e a Nagy Grafitti a sok régi bánatos dalunkat költőink mélabúját? Nem biztos.
A Nagy Grafitti bizonyára ismeri a vidéket s nem kerülheti el figyelmét hogy errefelé az emberek szeretnek nevetni. Minél kiszolgáltatottabbak annál inkább. Amilyen nagy elismerést akar kierőszakolni a meztelen király úgy fogja kinevetni a legkisebb kisgyerek. Emlékezetemben úgy él a Kárpátok géniuszának országlása hogy sokat és felhőtlenül kacagtunk főleg mi gyerekek. A felnőttek ha a hajnali sorállásban a csönd is volt az úr baráti társaságban amikor biztonságban érezték magukat gúnyt űztek a nyomorúságból. A gonosz pontosabban az efféle gonosz bohócsága a pöffeszkedő pucér király számtalan viccet hívott elő. A vicc álommunkája talán segített feldolgozni a reménytelen megalkuvásokat. Talán nem véletlenül a vidámabb pillanatok maradtak meg boldogult úrfikoromból; hiszen magam is kivettem részem a mulatságból akkoriban történt ugyanis hogy egyszer még román ifjúkommunista osztályfelelősnek is megtettek amire azért tizenöt évesen egy nagyon iciripicirit de csak büszke voltam hiszen ezek szerint én lehettem az osztályban a legjobb khm szóval ez azzal járt hogy nekem kellett a felsőbb utasításokat továbbítani vagyis hogy az osztálynak hány kiló papírt rongyot meg beváltásra pacifikált üres üveget kell jövő hétre beszolgáltatnia. Meg persze nekem kellett aláírni a tagsági könyveket igazolandó hogy szépen befizették az úgynevezett utecsekotizációt a félévi tagdíjat én pedig nagylelkű hatalomgyakorló lévén boldog-boldogtalannak aláírtam a kis könyvecskéjét öt évre előre. Hát így. Hol volt hol nem volt.
A fanyar humor mint a mardosó dohányfüst ma is belengi a kisebbségi városok konyháit kávézóit. Hallom Újvidéken is ülnek a teraszon a szerbek és magyarok az örökös outsiderek s együtt mulatnak a hivatalos hírek hülyeségein. S mégis. A Nagy Grafitti azért szintén bírhat valami humorérzékkel s hátha tud valamit. Ki tudja talán csak egy pillanatra belegondolta magát felebarátainak helyzetébe. És elmosolyodott.

Pató Attila


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.