EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2021. augusztus 3. | Hermina, Lídia, Kamélia napjaAKTUÁLIS SZÁM:996334. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

PIKNIK A TELEPEN

Óváry Emma

KÖNNYŰBÚVÁROK ÉS EBIHALAK

2008. január 3.

Ott zsivajogtak mind a sötét és visszhangos folyosón és én csodálkoztam mert ennyi embert eddig csak május elsején a felvonuláson láttam de pláne ennyi gyereket együtt. El sem tudtam képzelni hogy rajtunk kívül még ilyen sokan léteznek és hogy önszántukból elmennek gyülekeznek de vidáman nem úgy mint május elsején ami a munka ünnepe és kötelező hurkapálcán zászlót lengetni. A sok magas fehér zománcfestékes ajtó közül anyám rögtön tudta hogy melyiken kell bevinni engem. A húgomat már korábban lepasszolta de hogy mikor és hol nem vettem észre mert az igazat megvallva nem voltam oda a húgomért így az sem zavart hogy fogalmam sem volt hova kerül. Később megtudtam hogy egész évben ott volt tőlem három-négy ajtónyira mert a kiscsoportba került. Engem a nagycsoportba helyeztek el bár igazság és a korom szerint csak középsős lettem volna. Anyám azt mondta egy vörösre festett nagy átmérőjű hajhurkákkal rendelkező nőre hogy Zsóka néni. A dada és a délutános óvónő nevét nem tudtam megjegyezni és később az osztálytársaim majd évfolyamtársaim nevét sem. Szóval Zsóka néni meg este jövök és szépen kimasírozott a sötét folyosón át vissza se nézett honvédségi óvoda.

Óvónéni hogy bírja megkülönböztetni ezt a sok egyforma gyereket? Csak a ruhájuk más de talán még az sem igazán. Van egy-két ingtípus kicsit más kockás de a fiúk hamar észreveszik hogy Zsóka néni az ingre megy és cserélnek.

Pirosra festett jó nehéz fémszékek voltak össze-vissza szétszóródtak már a teremben. Kinéztem egy félreesőt leültem és vártam hogy értem jöjjenek. Az ebédet kihagytam és fél hatkor meg is érkezett anyám ahogy ígérte akkor felálltam a kisszékről apám az autóban várt. Előkerült közben a húgom is és rögtön elkezdett folyni belőle a megállíthatatlan szóáradat.

Este szóltam hogy kell majd tisztasági csomagot meg tornazsákot vinni plusz babzsákot ami nem tudom micsoda. Jelem a kamilla azt rá kell rakni mindenre különben a sok hülyegyerek azt hiszi hogy az övé mert nem ismerik föl a saját holmijukat. Húgomon is tessék nem a saját kabátja van ha észrevette volna valaki. Anyám csodálkozott tényleg és másnap vihorászva visszacserélték egy másik anyukával. Ezen kívül kell az oltási könyvem mert holnap jön az orvos.

Nincs orvosi vizsgálat különben csak egyenesen miattunk jött be ma a doktor. Az orvosi szoba majdnem pont szembe van a csoportommal amit úgy hívnak vegyes csoport. Be kell menni ott van egy öregebb nő aki a vezető óvónő és kérdőn méregeti az orvost aki engem méreget. Meztelenre vetkőztetve állok a mérlegen és a lengő kart hintáztatom amíg valamiről beszélnek a fejem fölött. Az oltási könyvem sincs rendben és előirányoznak néhány elmaradt oltást az elkövetkezendő hetekre micsoda öröm.

Később gimiben azt állították a szabin-csepptől romlik a szemünk. A szabin nők.

Szomszédságunkban van a laktanya szemben pedig az orosz laktanya. Oroszkatonák nem dolgoznak az óvodában a magyarok a kerítésen kívül bozótot irtanak. Félek tőlük mert mindig beszélgetni akarnak de én nem akarok beszélgetni. Kötelező nekik énekelni mikor reggel kivonulnak a munkára meg amikor délután vissza. Zárt alakzatban mennek előre néznek és énekelve megérkeznek. Egy nyomós kút van a kerítés mellett oda járnak vízért a cigányok és a katonák közül néhány a többiek nótafüggönye alatt nem néz előre és nem nótázik hanem megjegyzéseket tesz a cigánylányra aki gyakran vesz itt vizet.

Hogy például: Annyira felpróbálnálak! Meg hogy igaz-e hogy a cigánylányok kihúzogatják az összes punciszőrüket. És még hasonlókat hogy hol markolnák meg és hova mit dugnának.

Cigánylány minden nap durcásan tűri aztán egyszer kiölti a nyelvét hátat fordít szoknyáját nyakában hajtja és csupasz fenekét mutatja a katonáknak előre dőlve.

Azok persze nem léphetnek ki a zárt alakzatból. Sanyika a csoportomból megbűvölten lóg a kerítésen és a lány seggére tapad. Ezentúl ha meghallja hogy jönnek a katonák rohan a kerítéshez. De a lányt nem látjuk többet.

Kimenni szeretek és akkor felállok a piros kisszékről sőt pár hét múlva már bent is játszom a többiekkel. Tilos megenni a sógyurmát főleg a festettet. Tilos a lelakkozott sógyurmagyümölcsöket nyalogatni mérgező. Pedig a legjobb azt nyalogatni de Zsóka néni kérlelhetetlen és résen van. Akkor ellopjuk és lereszeljük: púder. Be kell hintőporozni a puncidat mondják amikor én vagyok a beteg. Orvosi vizsgálatot játszunk és az orvos mindig behintőporozza a puncinkat.

Alvás előtt Zsóka néni mesél nagyon izgalmas mindig egy baba megsúgja hogy mi legyen a mai mese és mindig azt súgja amelyiket én is gondolom. Titkos szövetségben vagyok a babával. Nagymamámnak is megvan ez a mesekönyv kívülről tudom az összes mesét én irányítom az egész csoport szellemi életét Zsóka néni titkos babaszövetségesem bábja. Mese után vagy csöndben tologatom a mágneseket a mágnestáblán vagy Sanyika a fütyijét mutogatja. Sanyika sovány csontos göndör hajú gyerek soha nem áll szóba lányokkal csak alvás alatt a fütyijét mutogatja. Még a takaró alatt előveszi sziszeg hogy nézzek oda. Akkor feltűri a takarót és húzogatni kezdi. Ettől megnő neki tök jó ilyen összecsukható kempingfasz én is akarok. Mikor megint orvososat játszunk Sanyika leereszkedik a lányokhoz és a lázmérőt a fenekembe dugja mikor bepúderezi a puncimat. Utána őt vizsgáljuk meg de nem engedi hogy bedugjuk neki a lázmérőt. Szerinte a fiúknak nem kell a lázmérőt a seggükbe dugni mert kijön a fütyijükön. Másnap viszont rajtakapjuk az udvaron Gáspárral. Kilopták a lázmérőt az orvosi táskából és Gáspár kétségbeesetten vinnyogott mikor Sanyika a fenekében dolgozott a műanyag utánzattal. Nem értem a férfiakat! Juhász Linda az árulkodós rögtön futni kezdett Zsóka néni felé de elkaptuk. Eléggé megvertük és beígértünk neki dupla annyit ha kinyitja a száját. A kerítés mellett dolgozó katonák felszabadultan röhögtek miközben Juhász Linda a homokozóba vonult bőgni. Kemény az élet.

Nekem is kell naposnak lennem hat tányért viszek egyszerre és mind összetörik amikor hasra esek. Kötött kötényruha van rajtam nagymamám munkája norvégmintás. Az fáj leginkább hogy az is véres lesz. Ma is megvan a kisujjamon a hosszú vágás sebhelye kiszedik a sebből a tányérdarabotn bekötik katonadolog honvédségi óvoda. Persze a terítést így is be kell fejezni. Azért délután már tudok festeni. Apukát kell rajzolni és mindenkinek az apukája ugyanolyan: zöld egyenruha fején tiszti sapka. Az enyém is olyan csak neki nincs sapkája mert erdőmérnök. Óvónő megró apukámnak miért nem rajzoltam meg a sapkáját mondtam polgári alkalmazott. Anyukát nem kell rajzolni viszont lerajzolom a kutyánkat Maszat. Pusztítja a baromfiudvart a szomszéd tanyán is ezért apám nemsokára lelövi. Maszat mindig fut a Zaporozsecünk után és este elénk jön az óvodába előbb már mint a Zaporozsec. Maszat érkezéséből tudom hogy öt óra körül van. Örömmel ugrál körül. Lompos pulikutya neveletlen és bárki a közelébe megy rögtön felugrál összepiszkítja a ruháját. A puskát nem ismeri akkor is örül előbb mikor közelről lelövik. Hirtelen megszűnik az otthonos csaholása. Két kedves mancsával a zöld rácsos kapun támaszkodva várt ránk. Aztán valahogy lassan lecsúszott és nem lehetett tőlen kinyitni a kaput. Maszat a répaágyás alatt van és én nem értettem hogy miért kell Maszatnak néhány csirke miatt meghalnia mikor mi is megöljük a csirkéket mint Maszat.

Néha feladatlapokat oldunk meg nagy hegyekben állnak a feladatlapok akármennyit megoldhatok amennyit csak birok. De egy idő után ismétlődnek akkor már nincs kedvem. Aprón műanyag állatokat kell számolni. Ki kell tenni két csirkét egy kakast három kiscsirkét. Családmodell. Egy kutyát. (Maszat.) Kétszerannyi csirkét. Elvenni egy kakast hozzáadni három libátn és két kacsát. Mindenki belezavarodik mert nem tudják a libát a kacsától megkülönböztetni. Unom a számolást. Sanyika mikor látja hogy elhibázta gyorsan lenyeli az egyik kakast így ő is kap dicséretet. Figyelmeztető pillantást vetünk Juhász Linda felé.

Nándi Szilvi ölébe fekszik ebéd alatt és csókolóznak. Szilvi Nándi szájába teszi az összerágott tejberizst. Kérdezem anyámat hogy unokatestvérek lehetnek-e szerelmesek de szerinte nem. Viszont Szilvi meg Nándin unokatestvérek is és szerelmesek is. Tehát mégis. A rakétában is folyton csókolóznak. Nagyon fáj mert szerelmes vagyok Nándiba. Előttem áll a tornasorban és mindig zavarba jövök elejtem például a babzsákomat. A többi lány mindig szerelmet vall de én nem akarok szerelmet vallani. Nem jut eszembe hogy a többi fiúnak is van fütyije nem csak Sanyikának.

Egyik nap a vécén döbbenten veszem észre hogy elfelejtettem bugyit húzni. Csak harisnyanadrág van rajtam. Érzem hogy anyám ennek nem örülne. Másoknak az anyukája csomagol tartalék bugyit mert sokan még bepisilnek. De én sose pisilek be ezért nincs a zsákomban bugyi. Délután így mászkálok bugyin nélkül és furcsa érzés pedig egész délelőtt észre sem vettem. Mindenki utálja a zöldborsófőzeléket az van ebédre. Helyettes óvó néni van elég hülye hangosan bemondja hogy nézzétekn Kornélia milyen ügyes megette a főzeléket. Mindenki a tányérjában turkál és elhúzódik Kornéliától aki vérszemet kap a dicsérettől. Repetázik és mi már ismerjük a forgatókönyvet de a helyettes óvónéni rémülten látja hogy Kornélia teljes erőbedobással okád. Mindig kihányja az ilyen cuccokat kivéve a sütiket. Pont vége az ebédnek és mire beér a dadus a felmosófával a többiek széthordták a hányást és szépen beledolgozták a szőnyegbe.

Az udvaron az a téma hogy mitől lesz a gyerek. Bobincsák Lili szerint a fiú bedugja a fütyijét a nő fenekébe belepisil és ebből lesz a gyerek. Sanyika szerint az ő mamája punciján cipzár van és ha újabb öccse születik csak ki kell nyitni és kiveszik a gyereket. Mondom nekik hogy szerintem ez hülyeség a gyerek ebihalból lesz. Úgy születik hogy a fiú bedugja a farkát a nőci hüvelyébe elélvez és akkor a prémiumok amik olyanok mint az ebihalak kicsibe elérik a petesejtet és ebből lesz a gyerek. Juhász Linda kiröhög hogy szerinte ebihalakból sose lesz ember de én mondom neki hogy a nőci hasában is víz van és ott úszkál a kisbaba amíg meg nem születik és akkor kijön a puncin. Juhász Linda szerint honnan veszem ezt a baromságot hogy férne ki azon a kis lyukon egy ilyen nagy csecsemő? Itt elbizonytalanodtam nem tudom de anyukám mesélte aki biológus és ő biztos tudja.

Nagymamám a puncit katicának hívja de az óvodában senki más nem ismeri ezt a szót és azt hiszik katicabogárra gondolok. A bödebogárra is azt hiszik katicabogár csak sárga. Barátcinegére azt hiszik veréb. Nem tudják a pulit a pumitól a komondort a kuvasztól megkülönböztetni. Tavasszal a verőköltő bodobácsok összeragadva mászkálnak. Hiába magyarázom hogy azok ugyanolyan bogarak csak kettő összeragadt mert párzanak nem hiszik el. Marginalizálódva állok a nyüzsgő bepirosodott bodobácsok között. Nándit megcsípi egy darázs és ettől fogva mindenki differenciálatlanul retteg a méhektől is. Mikor a lucernára azt mondják hogy lóhere végképp föladom. Kedvenc képeskönyvem az Európa madarai de a szalakótát nem tudom kimondani. Helyette azt mondom piskóta apám röhögve meséli a kollégáinak. Macska bemászik a madáretetőbe és ott les a madarakra de hiába nyár van már nincs szükség élelemre. De úgy látszik Kormi megszokásai rabja és egész nap a madáretetőben ül.

Nyár van nincs óvoda és már sose lesz. Megint megmérnek és mehetek iskolába. Húgomat is megmérik de csak tizennyolc kiló. Mondják hogy hiába könnyebb két kilóval nehéz eset és jobb lenne már neki az iskolában. Kezébe nyomnak két orosz szótárt és iskolaérett. Együtt megyünk de én szóképes olvasást fogok tanulni tesóm meg kísérleti iskolába megy Zsolnai-módszer. Este szüleim erről vitatkoznak és húgom csaknem szétreped a büszkeségtől hogy zsolnais lesz. Anyám a vezetőn óvónővel tárgyal igazolást kell vinni hogy többet jártunk iden mint valójában. Hoztunk tyúkokat is amit Maszat tegnap fogott meg úgy látszik másokat ez nem zavar.

Rokonok érkeznek az Alföldről állítólag unokatestvéreim. Nem nagyon állok szóba velük de húgom rögtön örök barátságba keveredik Zoltival. Ülnek az udvaron a kiskádban és azt játsszák hogy teli kell pisilni egy sörösüveget. Zoltin begyömöszöli fütyijét az üveg száján húgom pedig kipirultan lelkesedik: Még Zolti pisild teli! Zolti bármennyire igyekszik nem bír több vizeletet kipréselni magából és akkor húgom is tölt bele valamennyit de persze nehéz célozni és fele a fürdővízben megy. Anyám szerint fürödjek meg én is ugyanabban a vízben mondtam neki hogy szerintem ne.

Anyám és Márti néni bikiniben napoznak. Egy csapatban röplabdáztak de anyám a szülés miatt abbahagyta. Mártin néni most is mindig jár versenyekre MB1 jó erős combjai vannak és mindig fáj a térde. Anyámnak is fáj a térde mert lánykorában miniszoknyában és minibundában járt mínusz húsz fokban is. Az ízületei. Keresztanyám tornász de eltörik a bokája. Idegösszeomlást kap mert épp most mentek volna a vasfüggönyön túlra versenyezni és disszidálni akart. Zokogva rángatózik és dobálja magát már amennyire fellógatott lábbal ez lehetséges és azt ordítja nem azért gürcöltem a sok kurva edzésen hogy itt rohadjak meg. Elképzelem milyen a vasfüggöny. Sok ipari kaput tesznek egymás mellé és van rajtuk egy kisebb kapu azon lehet kimenni hogyha kinyitják. Szeretném megnézni de anyám azt mondja én ezt nem értem inkább menjek el apámmal nézzem meg hogy fedeztetik a vadászkutyákat. Anyám és Márti néni kakaóvaj darabokkal kenegetik egymást. Anyám felforrósodott bőrén rögtön olajos csíkot húz a fehér tömböcske. Isteni illata van a gyógyszertárban árulják. Mindenütt bekenik egymást és anyám benyúl Márti néni bugyijába. Csönd lesz csak a felgyorsult lélegzetvétel hallatszik. Márti néni leveszi a bugyiját és anyám a combjai közé hajol. Márti néni puncija tök szőrös az enyém és anyámé nem szőrös. A lányoknak az óvodában csupasz a puncijuk. Apukám színes szexújságjában is kopasz a csajok puncija de van középen egy vékony csík. A vékonyabb szexújságokban a csajok puncija előtt sárga csillag van. Ezekben szőrösek a csajok kilóg a csillag alól és némelyikben zokniban állnak négykézláb. Föléjük álló fasszal fekete férfi hajol neki nincs sárga csillaga. Másik pasi a fütyijét a nő szájába dugja. Nagymamám egyszer azt mondta aki zsidó volt annak sárga csillagot kellett viselni. Nem értem miért kell eltakarni a puncit meg hogyha valaki zsidó. A zsidó az olyan mint a punci? - kérdezem nagymamámat. Nagymamám zavarba jön és azt feleli a zsidó olyasmi mint a cigány. Ezt sem értem és húgommal megvitatjuk. Szerinte a cigányok indiánok. A Weiss-ikrek egyszer összeverekedtek az óvodában. Weiss Klári sírt mert testvére csúfolta hogy zsidó. Lehet hogy Klári indián de a testvére nem?

Anyám és Márti néni helyet cserélnek és most anyám veszi le a bugyiját. Neki nem szőrös a puncija szoktam látni hogy borotválja. Apám mindig mérges ha az ő borotváját használja. Azt mondja szakállfertőzést kapok a redves pinádtól. Pedig anyukám sokat mosakszik apukám viszonyt mindig elmismásolja a fürdést. Ránk is mérges hogy minek zuhanyozunk minden nap szerinte egy nap alatt nem lehet összekoszolódni. Anyám széttárja a combjait és vörös szeméremajkai szétnyílnak. Márti néni csak kicsit nyalja anyám punciját aztán megfogja az ültetőbotot ami ott hever a gereblye és a villáskapa társaságában és anyám hüvelyébe dugja. Anyám felnyög és az ültetőbothoz kap. Márti néni visszanyomja anyámat a pokrócra és folytatja a munkát. Anyám megemeli a medencéjét teste megfeszül és hangosan kiáltozik. Lihegve pihegnek a pléden de aztán fölpattannak mert a kakaóvajat megmászták a vöröshangyák. Anyám combja teli van apró vörös kör alakú foltokkal amik lassan kemény csípésekké dagadnak. Nagyon viszket azt mondja és állandóan vakarja pedig nekünk megtiltja hogy a csípéseket elvakarjuk. Oldalról lesem őket a verondaablakból mert meg akartam nézni a macska a madáretetőben van-e még. A lakásban állandóan feljönnek a hangyák: feketék vörösek óriások és a verondán szárnyasok is. Mindent eláraszt a Chemotox szaga anyám folyamatosan spréz de a kemotoxra mintha még jobban jönnének. Másnap kezdődik az edzőtábor és délután strandra mennek. Mártin néni hívja anyámat is mégiscsak a csapat tagja volt összetartoznak. Anyám húzódozik de én leugrok a veronda ablakából és könyörgök hogy menjünk. Ki akarom próbálni a búvárszemüvegemet. Egy feltétellel megyünk ha kiporszívózom a lakást meglocsolom a benti virágokat és apámnak nem mondom el. Mindenbe beleegyezek és rohanok takarítani.

Másnap az egész röplabdacsapat fölvonul a strandon az edzővel az élen. Dmitrij vékony testalkatú nem túl magas jóképű negyvenes. Nem orosz hanem ukrán és ha leszovjetezik megsértődik. Felesége Anara kirgíz hercegnő lenne ha nem jött volna közbe a történelem. Egyébként kiöregedett szovjet teniszcsillag és testnevelő-tanárnő. Dmitrij helikopterpilótaként érkezett Magyarországra több sportágban is jeleskedett és elvégezte a Testnevelési Főiskolát. Néha anyám még lement az edzésekre engem is vitt és Dmitrij majd elolvad ilyenkor a kedvességtől és szeretné ha oroszul tanulnék. Anyám szerint majd úgyis lesz az iskolában. A strandon minden férfi szeme a röplabdás lányokra tapad a nők pedig Dmitrij minden mozdulatát figyelik perifériás látásukból. Nekem is tetszik Dmitrij és megtanulom oroszul hogy mározsenoje és já ljublju tyibjá. A lányoknak kötelező úszni és mi addig Dmitrijjel a medencében búvárkodunk. Búvárszemüvegben stírölöm a fej nélkül úszkáló csávókat meg csajokat. Néhány csávónak előre van szegezve rendesen a fürdőnadrágja. Látom hogy Dmitrijnek is és amikor a lányok összegyülekeznek a medence szélén azt mondja most már búvárkodjak egyedül. Azt próbálom hogy keresztülúszom egy levegővel az egész medencét de nem sikerül. Végül két levegővel megy de majd kiesik a tüdőm. Szórakozottan nézem a víz alatt kalimpáló lanyha testeket a víz alá kerülő darazsakat. Dmitrij a lányok gyűrűjében lebeg előreszegezett úszónadrággal és beszélgetnek. Az egyik lány a háta mögé kerül és hozzányomja mellét Dmitrij hátának. Az edző hátrál és a falhoz szorítja a lányt. A lány átöleli a két combjával és közben a medence széléhez kapaszkodik. Egy másik lány kezét Dmitrij domborodó nadrágjára helyezi. Egy harmadik lány kiveszi a férfi farkát az úszónadrágból marokra fogja és húzogatni kezdi. Elfogy a levegőm följövök. A lányok gyűrűjében Dmitrij kedélyesen társalog. Visszamegyek az új oxigénnel a víz alá lent még mindig ugyan az. A medence alján hullámzó fénycsíkok. A lányok gyűrűjében még mindig a húzogatás de újabb fejlemény hogy Dmitrij a kezét bedugta anyám bugyijába. Följövök még mindig a beszélgetés. Lemegyek Dmitrij ujja még mindig anyámban még mindig a fütyijét húzogatják. Feljövök és anyám Dmitrij vállába harap. Lemegyek Dmitrij farkából ebihalak jönnek elő.

Úgy szeretném megnézni az ebihalakat. Este mondom anyámnak a strandon vannak ebihalak. Mondta hogy ő nem látta és hogy rendesen tisztítják a medencét. Mondom hogy nagyon picikék és hamar szétoszlanak. Anyám elgondolkodva néz rám aztán lekapcsolja a villanyt.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.