EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. május 25. | Orbán, Gergely napjaAKTUÁLIS SZÁM:1240638. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

Rendszerváltás gyerekszemmel

Kárpáti György Mór

Az utolsó centrumos szatyor

„Ekkor Árkádia gyermekei bemerészkedtek a múzeumba, ahová addig tilos volt belépniük.”
(Az elsüllyedt világok – francia rajzfilmsorozat) 

2010. május 25.

 

Gangos házban bulit tartanak. Sok szoba, a szülők egyelőre raktárnak használják a lakást, mindenhol dobozok, hatalmas nylondarabok, beledől egy részeg és a tengerről kiabál.

A lambéria lóg a falról. A polcon plüssállatok és Fabuland lakói, törött végtagokkal.

Egy centrumos szatyorban 1988-as tévéújságok.

Huzat járja át a lakást, kabátban mászkálnak fel-alá a tizenévesek, az egyik szekrényt függöny takarja, nyögések hallatszanak a bútorból.

A konyhában néhányan régi neszkávét találnak, a gyártási év 1987, megfőzik.

A tárgyak elbűvölik a buli résztvevőit, az egyikük előveszi a notebookját, lelopja a szomszédtól a wifit. Régi rajzfilmek főcímeit nézik a YouTube-on. A nagy ho-ho-ho-horgászt, Frakkot, Pumuklit és Az elsüllyedt világok című francia rajzfilmsorozatot. Les Mondes Engloutis.

Egyre többen gyűlnek a konyhába. A híradó régi intróját nézik, majd reklámokat.

hp-251 típusú szünetmentes tápegység, amely áramkimaradás esetén is biztosítja a számítógép üzemszerű működését – forgalmazza a migért, gyártja a noviki.

transzportbeton a kév–metró Betonszolg telepén.

Útba esik jövet-menet a takarékszövetkezet.

Én vasúton utazom – komfort a vonaton.

Nagyteljesítményű, mozgékony, sokcélú, megbízható: kaposgép.

energiatanács.

Egyéniség, Stílus – Ez a studiform! –  Látszatra egyforma, de számtalan apró stílusjegyben különbözik – A blúz lehet sima, hímzett, többféle gallérral –  Célszerűség, Báj – studiform, a legszebb évek öltözete!

A kéthetenként megjelenő delta impulzus idei első száma beavatja olvasóit a Távol-kelet számunkra talán legérdekesebb titkába: hogyan sikerült parányi, elmaradott országoknak néhány év alatt elektronikai nagyhatalommá válniuk? delta impulzus – Egy lappal közelebb a holnaphoz.

Lemennek borért, ugrálnak a nylonrengetegbe. Néhányan a konyhában dumálnak. Az ágyakon, kanapékon kabáttal takarózva alszanak. Hajnalodik.

Valaki kiteszi a tévéújságokat a padlóra és a zsebébe gyűri a centrumos szatyrot.

A következő években a szatyor mindenféle összehordott kacatok, ereklyék között hever egy másik lakásban. Néha, amikor huzat járja át a lakást, felemelkedik a polc fokáról, surrog a levegőben, visszaereszkedik: műanyag szellem.

 

Az utolsó centrumos szatyor Párizsban


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.