EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. május 25. | Orbán, Gergely napjaAKTUÁLIS SZÁM:1240620. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

EX Blogger

Gerusija című új számunk már kapható!

Az új lapszám bemutatóját múlt héten tartottuk a Mátyás utcai Frisco Szövetkezeti Kocsma-Kávézóban. Az eseményen a csoport három tagja, Losoncz Márk, Aleksandar Matković és Ivan Radenković ismertette a csoport tevékenységét és a tematikus szám tartalmát. A szám már kapható az Írók Boltjában és a Friscóban!

2013. május 17.

 

A trendi fiatal balos szerbiai filozófuscsoport (kik magokat öregnek nevezik legalább) a radikális társadalomkritikával, a felforgató közösségi gyakorlatokkal, a kifejezés formáival kísérletezik, a nemzetköziség vizein evezve... A 2005-ben Újvidéken megalakult csoport a kezdetektől fogva olyan elméletekkel foglalkozott, amelyekkel az egyetemi oktatásban nem lehet találkozni, vagy legfeljebb semlegesített, pacifikált változatukban. Szimpóziumok, előadássorozatok, kiadványok, olvasói szemináriumok és hasonlók jellemzik a Gerusiját. Hamarosan megjelenik a csoport folyóiratának (Stvar,azaz "Dolog") ötödik száma, a korábbi számok pedig hozzáférhetőek a honlapjukon: http://gerusija.com/. A Gerusija legszűkebb magvát alkotó szerkesztőség tíz tagból áll: négy újvidéki, négy belgrádi, valamint egy Torinóban, illete egy Regensburgban élő tagból. A csoport és minden tagja külön-külön is alaposan kivette a részét a Szerbiában 2006 óta rendkívül intenzív diákmozgalomból, különösen 2011 őszén a tömeges egyetemfoglalások alkalmával, a legutóbb megjelent folyóiratszám pedig mintegy háromszáz oldalon közöl tanulmányokat, kiáltványokat és interjúkat a kritikai pedagógiáról, az egyetem helyzetéről a neoliberális kapitalizmusban, a diákmozgalmak történetéről és hasonló témákról. A Gerusija nagy figyelemmel követte a magyarországi történéseket, és februárban a csoport négy tagjának köszönhetően a pécsi és budapesti egyetemfoglalók elbeszélgethettek belgrádi, újvidéki, zágrábi és rijekai társaikkal a tapasztalatokról. Az EX Symposion Gerusija-számában is erős blokkot képez a balkáni hallgatói mozgalmak elemzése.

 

A lapban olvasható a Gerusija kiáltványa, valamint használati útmutató a Gerusija olvasásához; ezen kívül az olvasó megismerkedhet Saša Hrnjez (Mit is jelent tájékozódni a radikális gondolkodásban?), Đorđe Hristov (Mi a kommunizmus?), Aleksandar Matković (Az adósság szürkegazdasága), Ivan Radenković (A zene, a piac és a munkásosztály) és Losoncz Márk tanulmányaival (Töredékek az anarchizmusról). Az egyetemfoglalásokkal foglalkozó blokkban elolvasható a Gerusija támogató levele a diákmozgalmakhoz, valamint a Stvar negyedik számához írott, ezzel foglalkozó előszó is. A témába Maja Solar (Az akadémiai prekariátus szemszögéből), Andrea Jovanović és Aleksandar Stojanović (A fórum nem szerb szó) vagy Darko Drašković (A diáktüntetések, a reprezentáció és a rendőrség logikája) elemzései nyújtanak mélyebb betekintést. De te fabula narratur címmel pedig Kocsis Árpád készített alapos beszélgetést Losoncz Márk filozófussal. A számban ezen kívül megtalálhatók Bertolt Brecht eddig magyarul nem olvasható versei Halasi Zoltán fordításában, valamint a csoport egyik tagja, Maja Solar költeményei. (A szerbhorvát nyelvű szövegeket Lenkes László, Orovec Krisztina, Radics Viktória és Rajsli Emese fordította.)

 

Hozzászólások
Az Ön neve:

Bejegyzése:

Új kép kérése

Kérem írja be ide, amit a képen lát:


Még nincsenek hozzászólások.

EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.