EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2024. május 25. | Orbán, Gergely napjaAKTUÁLIS SZÁM:1240643. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

Rendszerváltás gyerekszemmel

Szőnyei Dávid

Blokád a bábszínházban

Taxisblokád gyerekszemmel

2010. május 25.

Egy pénteki napon a szüleimmel együtt bábszínházba mentünk. Örültem, hogy apukám is jön, addig ilyen nem fordult elő. Metróval mentünk a Batthyány térről a Deákra, onnan pedig földalattival. Ez is újdonság volt, mert eddig mindig villamossal mentünk, át a Margit hídon. Szerettem látni a széles Dunát, a parlamenttel és az egész budai oldallal együtt, de ez most elmaradt.

A bábszínházban alig voltak emberek. A büfé zárva volt, nem kaphattam mogyoró alakú rágót. Emlékszem, a nézőtéren rajtunk kívül összesen két anyuka és egy apuka ült a gyerekekkel.

Az előadás 1990. október 26-ra, a taxisblokád kezdetének másnapjára esett. Annak ellenére megtartották, hogy ilyen kevesen voltunk, tehát csak azzal a néhány sorstársammal ordibáltam végig a darabot, akiket elhoztak. De így is sikerült segíteni az állat szereplőknek, hogy észrevegyék a hátuk mögött ólálkodó vadászt. Tetszett, hogy ilyen kevesen vagyunk, mert úgy éreztem, hogy így biztosan az én hangomat hallja meg a szereplő, és sokkal nagyobb befolyásom van az eseményekre.

Apukám nem jött be velünk az előadásra – utóbb megtudtam, hogy elment kenyeret szerezni, mert akkor a boltok nagy részéből már felvásárolták, és csak nagy nehezen lehetett találni olyat, ahol még volt. A végén ott várt bennünket egy kenyérrel a kezében, és haza is metróval mentünk. Most már az is világos, hogy azért, mert a hidakat elzárták a tiltakozók, és kizárólag a föld alatt lehetett átjutni Budáról Pestre, vagy ahogy akkor láttam, otthonról a Bábszínházba és a Bábszínházból haza.

 

 

 

(Elhangzott a Magyar Rádió Kossuth adójának Esti beszélgetés kultúráról című műsorában is, 2010. május 20-án.)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.