EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2023. december 5. | Vilma, Ünige, Csaba napjaAKTUÁLIS SZÁM:1201568. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Tanácstalan köztársaság

című

számunk!

De Bello Civili

Basara címtelen

1994. március 10.

Április első napjaiban az újvidéki Soros alapítvány helyiségeiben megtartott könyvbemutatón Predrag Marković és Mihajlo Pantić méltatta Svetislav Basara munkásságát. A szerző a következőket mondta De bello civili című könyvéről:

Úgy hozta a sors, hogy én Uzsicén élek, s az a ház, ahol lakom, megint csak a sors szeszélyéből, a kórház tőszomszédságában van. No, és van ott egy aszfaltozott térség, ahol '92-ben, amikor ezt a "felszabadító" háborút elkezdték ezek az idióták, majmok, "az évszázados hajlékok" védelmezői, akik - mint látom - itt Újvidéken is védik az évszázados hajlékokat, egymást érték a leszálló helikopterek. Minden reggel, minden áldott nap, arra ébredek, hogy hallom, du-du-du, itt vannak a helikopterek az ablakom fölött. Leszállnak, sürgés-forgás, látom, embereket szednek ki belőlük darabokban, kezek, lábak, törzsek... Előbb a szerbeket, mondja valaki, csak utánuk a muzulmánokat... Eh, annyi idiotizmust láttam abban az évben, hogy ha nem volnék ilyen jólnevelt, egy nagy pofont kennék le annak a (kritikus) barátunknak, aki felrója nekem, hogy most nincs úgy, ahogyan elképzelte, hanem úgy van, ahogyan azt meg kellett írnom: a drámát is, meg ennek a drámának a prózai változatát is, a De bello civilit, amelyet megírtam, mert nem lehetett éppen mindig inni, ami pedig a legjobb megoldás ebben az országban. Így történt, hogy két piálás között írtam - lehetőleg úgy, hogy ne tessen senkinek - az idiotizmus egy változatáról, amelyet mindannyian szenvedünk. Ti itt némileg kevésbé, mert messze a határ... Rendben van, '91-ben ti voltatok közelebb, de hát a horvátországi háború von Claussewitz szerint zajlott, az egy úri háború volt ehhez a másikhoz viszonyítva... Mint elfogulatlan szemlélő, mi mindent láttam én szobám ablakából...! Akkor Bajina Ba[tában voltam, s csak a Drina választott el azoktól az emberektől, akiket ismertem... a barátaimat ölték meg az évszázados hajlékok valamiféle "védelmezői", noha semmi rosszat nem csináltak, csupa rendes embereket, akikért mindenkor tűzbe tenném a kezem, én, az ízig-vérig, hamisítatlan, pravoszláv vallású szerb, aki az voltam akkor is, amikor az évszázados hajlékok védői tűzijátékos tornabemutatókra jártak annak a rakás szerencsétlenségnek a nagyobb dicsőségére... Szóval, ezek az én muzulmánjaim voltak, akiket leszúrtak, agyonvertek, lelövöldöztek teljesen ártatlanul... Ezeknek a nyomasztó benyomásoknak a hatása alatt, amitől nem óvhattam meg magam, annak a keserűségnek a hatására, amely abban az évben és a rákövetkező esztendőben mardosott, nos, ekképpen született meg ez a könyvecske, amiről most nincs magas véleményem, aminthogy sikerültebb könyveimről sincs. De valami önmagam felett végrehajtott autodafé-t áhítottam, hogy elhatároljam magam "az évszázados hajlékok védelmezői"-től.

Borbély János fordítása


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.