EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717963. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Várady Tibor

Áfézsé

2013. június 5.

 

 

azaz AFŽ (Antifašistički front žena – a Nők Antifasiszta Frontja). Magyarul „NAF” lenne a rövidítés, ezt annak idején néha le is írták a Magyar Szóban és másutt, de beszédben nem használtuk. Nem a mi nyelvünkből nőtt ki a „NAF”. Egyébként az Áfézsén nyomot hagyott a testvériség–egység is, illetve a kerülése annak, hogy egy ponthoz (illetve nyelvhez) legyen minden kötve. Az, hogy a „ž”-t zsének ejtettük, úgy is értelmezhető – ha nagyon akarjuk –, hogy ezzel gesztust tettünk a magyar nyelv felé a szerbbel szemben. Az pedig, hogy az „f”-et nek ejtettük, a teljes nyitottságot bizonyította, felülemelkedést minden röghöz kötöttségen.

Lényegében arról volt szó, hogy az antifasizmus győzelme nem a férfiak ajándéka a nőknek, hanem női vívmány is. Ez a valóságlátás szervezeti formát is öltött. Sok büszke nő sarjadt ki ebből az Áfézséből, többen nadrágban jártak, kacsingatás szóba sem jöhetett. 1946-ban megszületett a házassági törvény (osnovni zakon a braku), és utána egy sor más törvény, mely teljes egyenjogúságra épült, és ebben Jugoszlávia akkor sok európai ország és Amerika előtt haladt. S itt nem tréfálok. Házasságkötéskor a nő felveheti a férfi családnevét, de az 1946-os jugoszláv törvény a fordítottját is megengedte: a férfi is felvehette a nő családnevét. Öröklés szempontjából nem volt többé különbség házasságban és házasságon kívül született gyermekek között. A házasságot viszonylag könnyen fel lehetett bontani, és a válóokok nem tettek különbséget férj és feleség között. Férfiaknak és nőknek egyenlő szavazati joguk volt. Ugyanekkor Svájcban – és ezután még évtizedekig – a nőknek nem volt szavazati joguk. New York államban az egyedüli válóok akkoriban a házasságtörés volt.

A nők azonban nem mindig Áfézsé-tagként igyekeztek figyelmet kelteni. A gyakorlat sem egészen a törvények által lefektetett elveket követte. Március 8. a nők napja volt, mindenütt betartott ünnep, ám inkább a férfiak ünnepeltek. A lehetőség ellenére nem sok férj vette föl a felesége vezetéknevét. Egy esetre emlékszem. Volt egy Stjepan Bobek nevű legendás futballista, akinek a lánya férjhez ment egy Zec (magyarul „Nyúl”) nevű tehetséges fiatal játékoshoz. Zec úgy látta, rá is kiterjedhet a mítosz palástja, ha felveszi a Bobek nevet. Így is történt, de társai annyit ugratták, hogy visszatért a Zechez.

Mikor Aleksinacon töltöttem a kötelező katonai szolgálatomat, jogi tanácsot adtam egy tisztnek, és ő hálából meghívott vacsorára. Antifasiszta család, a férj és a feleség is kommunista volt, azonban a feleség nem ült le velünk az asztalhoz a bőséges vacsora elfogyasztásához, hanem csak fölszolgált. Körülbelül ilyesmi történt annak idején Jesse Owensszel is. Az 1936-ban a berlini olimpiai játékokon négy aranyérmet is nyert, Hitler és a rasszizmus orra előtt. Ő lett az antirasszizmus hőse. Hitler legyőzőjeként ünnepelték Amerikában is, de mégsem alhatott olyan kollégiumban, ahol fehérek laktak.

Emlékszem Újvidéken az antifasiszta nők egyik vezéralakjára. A politikai súlya sem volt csekély, az egyik kollégám a jogi karon félt is tőle. Amikor a nyolcvanas évek elején családommal a Kej Moše Pijade (ma Kej žrtava racije)[1] utcába költöztem, ez a nő lett az egyik szomszédom. Nem sokat, de természetesen barátságosan beszélgettünk, ha összefutottunk a folyosón. Ekkor már inkább szomszédasszony volt, mint Áfézsé-vezér.

A nőknek többször is újra kell kezdeniük a dolgokat.

 

 


[1] Moša Pijade (1890–1957): partizán, kommunista politikus. Kej žrtava racije: a hideg napok áldozatainak utcája.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.