EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 26. | Jusztina, Kozma, Damján napjaAKTUÁLIS SZÁM:718310. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Vajda Mihály

Korčula

2013. június 5.Sohasem jártam Korčulán. Szó szerinti értelemben véve ez ugyan nem igaz, egy Splitből Dubrovnikba tartó hajóút során a hajóm kikötött Korčula szigetén, s én izgatottan körbeszaladgáltam, kiskutya módra körbeszaglásztam a kikötő környéki épületeket. Izgatottságom oka az volt, hogy a közismert Spliten és Dubrovnikon kívül talán ez volt az egyetlen dalmát város, amelyiknek már az első dalmáciai utam során is ismertem a nevét. Természetesen semmi mást nem tudtam róla, mint hogy ez a városka volt a híres korčulai találkozók színhelye. A főként zágrábi, részben belgrádi filozófusok – a Praxis folyóirat köre által szervezett – találkozója olyan, Európa minden részéből meghívott marxista filozófusoknak, akik nem fogadták már el a marxista-leninista filozófia hivatalos verzióját, a dialektikus és történelmi materializmust. Az is lehetséges, hogy nem mindenki tekintette magát marxistának, egyszerűen csak vonzódtak a baloldali teóriához. A leghíresebb résztvevőre, Ernst Blochra ez biztosan áll. Izgatott pedig én azért voltam, mert magam is szerettem volna részt venni a találkozókon. De a kutya se hívott.

Korčulai „látogatásom” 1967-ben esett meg. 1968-ban aztán Korčula még híresebbé lett – Magyarországon legalábbis. Az az évi találkozón részt vevő magyarok (az egyedüli résztvevők a szovjet blokkból: Heller Ági, a Márkus házaspár, Sós Vili és Tordai Zádor) ugyanis nemcsak aláírtak egy közös nyilatkozatot, amiben a résztvevők egyöntetűen tiltakoztak Csehszlovákiának a Varsói Szerződés csapatai által történt megszállása ellen, hanem még külön nyilatkozatot is adtak erről az afp-nek. Ez már az el nem kötelezett Jugoszláviának is sok volt: Korčulát betiltották.

Pár hónappal később azért, noha nem voltam ott, a többi párttaggal együtt engem is kizártak a pártból, mondván, ha ott lettem volna, én is aláírtam volna. Aztán egy idő után visszavettek, hisz nem írtam alá, csak aláírtam volna.

A később létrejött dubrovniki iuc-ben (Inter-University Centre) rendezett kurzusok – a legkülönbözőbb témákban, egyszerre többet is tartottak – távolról sem voltak már ilyen híresek. – Mire ezek a kurzusok divatba jöttek, már a Praxis kör tagjai, meg német filozófusok is ismertek engem, ezeken a kurzusokon többször is részt vettem és előadásokat tartottam.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.