EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. február 25. | Géza, Cézár, Vanda napjaAKTUÁLIS SZÁM:652659. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Baláca

című

számunk!

Exjugó lexikon

Vajda Mihály

Korčula

2013. június 5.Sohasem jártam Korčulán. Szó szerinti értelemben véve ez ugyan nem igaz, egy Splitből Dubrovnikba tartó hajóút során a hajóm kikötött Korčula szigetén, s én izgatottan körbeszaladgáltam, kiskutya módra körbeszaglásztam a kikötő környéki épületeket. Izgatottságom oka az volt, hogy a közismert Spliten és Dubrovnikon kívül talán ez volt az egyetlen dalmát város, amelyiknek már az első dalmáciai utam során is ismertem a nevét. Természetesen semmi mást nem tudtam róla, mint hogy ez a városka volt a híres korčulai találkozók színhelye. A főként zágrábi, részben belgrádi filozófusok – a Praxis folyóirat köre által szervezett – találkozója olyan, Európa minden részéből meghívott marxista filozófusoknak, akik nem fogadták már el a marxista-leninista filozófia hivatalos verzióját, a dialektikus és történelmi materializmust. Az is lehetséges, hogy nem mindenki tekintette magát marxistának, egyszerűen csak vonzódtak a baloldali teóriához. A leghíresebb résztvevőre, Ernst Blochra ez biztosan áll. Izgatott pedig én azért voltam, mert magam is szerettem volna részt venni a találkozókon. De a kutya se hívott.

Korčulai „látogatásom” 1967-ben esett meg. 1968-ban aztán Korčula még híresebbé lett – Magyarországon legalábbis. Az az évi találkozón részt vevő magyarok (az egyedüli résztvevők a szovjet blokkból: Heller Ági, a Márkus házaspár, Sós Vili és Tordai Zádor) ugyanis nemcsak aláírtak egy közös nyilatkozatot, amiben a résztvevők egyöntetűen tiltakoztak Csehszlovákiának a Varsói Szerződés csapatai által történt megszállása ellen, hanem még külön nyilatkozatot is adtak erről az afp-nek. Ez már az el nem kötelezett Jugoszláviának is sok volt: Korčulát betiltották.

Pár hónappal később azért, noha nem voltam ott, a többi párttaggal együtt engem is kizártak a pártból, mondván, ha ott lettem volna, én is aláírtam volna. Aztán egy idő után visszavettek, hisz nem írtam alá, csak aláírtam volna.

A később létrejött dubrovniki iuc-ben (Inter-University Centre) rendezett kurzusok – a legkülönbözőbb témákban, egyszerre többet is tartottak – távolról sem voltak már ilyen híresek. – Mire ezek a kurzusok divatba jöttek, már a Praxis kör tagjai, meg német filozófusok is ismertek engem, ezeken a kurzusokon többször is részt vettem és előadásokat tartottam.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.