EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717912. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Vágvölgyi B. András

Hotelszobák

2013. június 5.Mindig is szutyok szállodának tartottam a Holiday Innt, de azt már kimondott pofátlanságnak vettem, hogy kétszázhúsz dollárt kértek el egy szobáért, amikor nem volt benne meleg víz, a nyolcadikon, lift nélkül, mondjuk, tévé volt, benne a cnn, az meg közölte velünk, hogy a kinti lövöldözés valós, a reáliát megerősítette a virtuália, a tévén át vált hihetővé Szarajevó 1993-ban. Hárman voltunk, a Déri Miki meg az Eörsi Pista még, és szerencsére a Pista gyerekkori havercsávója segített anyagilag – annak idején a Szabadság téren a Tőzsdepalota előtt játszottak együtt, Soros Gyurinak hívták a gyerekkori havercsávót –, így ki tudtuk fizetni a drága szállót, amely egyébként jövetelünk előtt tizenhétszer égett ki. Már megírtam ezt a szarajevói hetet: az említettekkel, meg Zdravko Grebóval, Haris Pašovićtyal[1] együtt, lezárásnak Allen Ginsberggel; az Igmanról lövöldöző mesterlövészektől kezdve a Pazi snajper – Vigyázz, orrvlövész – kresz-táblákkal ékített völgyvároson át a Paweł Pawlikowski filmjében (Serbian Epics) a hegytetőről a lakótelepet idült mosollyal, a vezért éltető, guzlicán kísért dal (Hej, Radovan, Radovan…) dallamára géppuskázó orosz punk, Eduard Limonov beteg látványáig, a japán idegenlégiósig, a T-bone steak-fejű argentin századosig a reptéren, a Maybe Airlines-ig (maybe flies, maybe not”), a raf (brit légierő) szétlőtt falusi mecset fölött emelkedő Herculeséig – már mindent megírtam, azt hiszem.

A szerkesztő azonban biztatott, koncentráljak Eörsire, s mivel az utóbbi hét-nyolc évben, mióta nem ír, méltatlanul kevés szó esik róla, elvállaltam hát, hogy megírom még egyszer. Két hotelszobánk volt a nyolcadikon, az egyikben aludtam én, egyedül – hivatalosan azzal az érvvel, hogy én vagyok a főszerkesztő, valójában mert horkolok –, a másikban Eörsi Dérivel. Minimál dizájn, hegyi kilátás, kis kiöblösödés a szálló bejárata előtt. Látom az ablakból, hogy jön a Pista a terecskén keresztül. A hegyekből rálőnek, ő a hatvan pluszos cikázásával bevágtat a foyer-ba. Feljön, liheg, nincs lift, mondok neki: Látom, Pista, megugrasztottak, mint a szaró nyulat!”. Vigyorog az utánozhatatlan eörsis vigyorral, amellyel egy komplett rendszert – a kádárit – szekált a tébolyba, s mondja: Á, Vageszkám, pancserek ezek! Mert november 4-én a Damjanich utcában a Gáli Jóskával, az volt valami, mert azt hosszában lőtték a ruszkik, de ezek a lesipuskások, ezek pancserek.” Így éltünk ott, a helyzethez képest vidám és irodalomtörténetileg csipanyitogató haláltáncban, bökversekkel szórakoztatott, például a helyiek által nem hordott, testi épséget védő divájsz ellen írta fejben, hogy Azt mondja a latin, azt mondja a hellén / Ágyúgolyó ellen nem véd meg a mellény”. (Ami egyébként tényszerűen is igaz persze.)

Pistának volt tausiedere.  Merülőforralójával neszkávét csinált minden reggel – a 220 dolláros árban nem volt reggeli –, az egyikkel átcsoszogott a szobámba. Egyszer, úgy reggel kilenc tájban, felharsant: Hát ez elképesztő! Ez az egész generációtok rákfenéje, hogy mindjárt reggel kilenc, és még az ágyban döglesz! Mint az a fotós gyerek is, az én szobámban. Borzalmas! Ezért nem viszitek semmire. Bezzeg én” – mondta csipetnyi elmélázás után, s felderült a homloka, hiszen magára gondolt. Bezzeg én már reggel hétkor felkeltem, s azóta két szonettel gazdagítottam a világirodalmat.” Meg is mutatta. Nem voltak jó szonettek. Viszont azt is tőle tanultam meg, hogy egy költői életmű az tizenöt vers. Tizenöt nagy vers. És az neki megvan. Nem Szarajevóból, máshonnan, de megvan.

 


[1] Grebo (1947–) a szarajevói jogi egyetem professzora, Pašović (1961–) bosnyák színházi és filmrendező.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.