EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók






PLPI
2017. augusztus 21. | Sámuel, Hajna, Piusz napjaAKTUÁLIS SZÁM:584345. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

idei első,

ZSIBVÁSÁR

című

számunk!

Exjugó lexikon

Bozsik Péter

Török kávé

2013. június 5.



A háborúba ájult Szerbiában nem tanácsolták ilyen formában a használatát. Jobbnak tűnt azt mondani: „Onako naški!” (Ahogy szoktuk!) Valószínűleg azért, mert a „török” szerbül egy idő után nem a törökországi törököket kezdte jelenteni, hanem az iszlámra áttért nemzettársaikat, pejoratív lett a szó, az idegen, az áruló szinonimája. Hősöm háromféleképp tud török kávét készíteni. Kell hozzá lisztfinomságúra őrölt kávé, dzsezva – speciális ibrik –, kevés cukor és víz. 1. A vizet fölforraljuk, és egyszerűen a púpozott teáskanál kávéra öntjük, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, várunk picit, hogy leülepedjen a zacc, és fölhörpintjük. (A családunkban elterjedt módszer. Sajnos. Nem a legjobb.) 2. A vizet kevés cukorral fölforraljuk, beletesszük a kávét, kétszer fölfuttatjuk, kiöntjük, várunk csöppet, fogyasztjuk. 3. A dzsezvában picit megpörköljük a kávét, fölöntjük forró vízzel, kétszer fölfuttatjuk a habját, kitöltjük, várunk, fogyasztjuk. Ez utóbbi macerásabb, de a legfinomabb. Csipetnyi sóval még aromásabb. A kávé elfogyasztása után, a kávécsészét a kistányérra borítva, jósoltatni lehet a zaccból. Hősöm gyerekkorában mindennaposak voltak a tányéron látható kör alakú kávényomok. Édesanyja a szebb és jobb jövő reményébe vetett hittel vigasztalta megalázott és olykor megvert barátnőit és szomszédasszonyait, akik sokszor használták menedékként otthonunkat.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.