EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717910. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Tömöry Péter

Girica

2013. június 5.

 

 

Valahogy így nevezte, amikor először megrendelte nekem néhai Keszég Károly író-szerkesztő barátom. Általa s a girica révén váltam törzsvendéggé Újvidéken, a Srpska Matica épületére néző vendéglőben, ha jól emlékszem, Tolnai Ottó Paripacitrom című darabja próbáinak kezdetén.

Ezután hetente legalább kétszer giricát tettek ebédnek elém, rendeletlenül, hiszen a törzsvendégnek kijár a kedvenc ételének azonnali fölszolgálása, amint a kocsmába belép. Ez nem kimondottan balkáni szokás, de azokban a balkáni városokban, ahol huzamosabban voltam bizonyos étket-italt kimérő műintézetek látogatója-fogyasztója, a „művész urakat” megillette ez a gesztus. Ezért nem tudtam pontosan megjegyezni a nevét, hiszen csak egyszer hallottam, a gyakori fogyasztás ellenére, s valószínű, úgy jártam vele, mint az a zeneversengő gyerek a televízió tehetségkutató műsorában, aki fülhallásból tette országosan népszerűvé „bikicsunáj”-ként az angolszász sláger „we live in Japan” sorát.

Ízéről, kinézetéről nem tudok többet elárulni, remélem, elfogadják tőlem ezt a tudományosnak nem mondható nagyvonalúságot. Mert hogy ez az izé, az az ebéd nem volt más, mint egy mélytányérnyi ropogósra sült halacska. Egyben. Fejestől, belestől, apró pikkelyestől áthúzta egy tányér máléliszten, s zutty bele a forró zsírba…

Így készítette el anyám is azt a kettőt, amit 1951-ben, nyolcéves koromban, gombostűből hajlított horoggal kifogtam Székelyudvarhelyen a Küküllőből. És vittem haza lelkesen az akkor a főtéren álló lakásunkhoz. A főtéren éppen új panókat helyeztek ki. Az egyiken csíkos nadrágban, bőrszivarral a szájában, jobb kezében a bárddal, amelyről csepeg a vér, a másikban bőrbugyellárissal, amelyre a dollár jelét festették, „Tito a véreskezű” volt araszos betűkkel fölmázolva a panel átlójában. Egy másikon ugyanolyan öltözetben egy kutya, aminek a farka alá, a segge és a töke közé, még egyszer: „Tito”, aki acsarkodva ugat egy vörös csillagos mozdonyt, ami az ég felé pöfékel. A nagybetűs fölirat rajta: „A kutya ugat, a karaván halad.”


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.