EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717928. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Nóvé Béla

Tenger, cápácska

2013. június 5.

 

 

Első nyarunk az Adrián (1965) a jó öreg Opellel. Nyüzsgő, délszaki csodavilág: jótorkú dalmát halásznép, tarka turistahad, montenegrói fagylaltosok… Az abbáziai kemping tengerre néző magas teraszán fürkésszük egymást, korombeli kölyök: ki jött Nyugatról, ki Keletről, s ugyan ki lehet „bennszülött” jugó? (Arról, hogy az Adria északi csücskében olaszok, magyarok és még fél tucat más szerzet is honos, mit se tudtam.) A fényesre sikált lakókocsik közt bóklászva – nekünk csak egy kölcsönsátrunk volt – kisebbségi érzésem támad: „H” jelű kocsi – a miénken kívül – egy sincs, csak néhány CZ meg PL betűs tűnik fel az A, I, D, S és persze az apró csillagokkal ékes YU matricák tömegéből.

Árvaságom egy magányos kiskamasz rátartiságával próbálom leplezni – egész a másnapi cápariadóig… Az öböl egét vészjelző fények pásztázzák, s mentőhajók indulnak mindenünnen egy hányódó gumicsónak felé, amely körül már egész uszonyerdő örvénylik… A kempinglakók közt egy Siemens vadásztávcső jár kézről kézre, amely végül hozzám is elér – épp amikor a csónak halálra vált utasait kimentik…

Estére a „Kaiser Franz Josef„ sétányon – betiltott egykori nevét holmi elszánt K&K turista véshette több helyütt is a sziklákra – halászok kínálják friss fogásukat, benne vagy kétarasznyi, nyurga cápaivadékokat... Kitartó csodálatom jutalmául végül én is kapok egyet ajándékba. Anyámtól legott tűt, cérnát meg némi vattát kunyerálva nekilátok kipreparálni, hogy ősszel nagy büszkén az iskolai szertárat gyarapítsam vele... Ám kis cápám, sajnos, nem tart ki hazáig az uborkás üveg ecetes levében, s bűzös foszlányai itthon a kanálisban végzik.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.