EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717901. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szögi Csaba

Pálinkaösvény

2013. június 5.Sajnálatos, de soha nem láttam Gojko Mitić filmjeit – amikor kissrác voltam, már az a francia roma fiatalember játszotta az ifjú apacs főnököt Maj Károly filmadaptációiban, pedig szívesen írtam volna róla a szócikkem, tudniillik M. csantavéri, ráadásul csingágósi születésű (fél)magyar! De mivel nem ismerem az életművét, ráadásul személyes szál sem köt hozzá, hogy a családi legendáriumból meríthetnék, nem érezném igazán hitelesnek az aktust. Remélem, valamelyik avatottabb írótársam megteszi helyettem.

Szólok inkább néhány szót Jack Nicholsonról, született Nikolić Jánosról, aki azért nem Johnra angolosított, mert az túlságosan alliterált volna a családnevével. A kis J. a bánsági Padén cseperedett elvált szülők gyermekeként, anyja, a boszniai születésű Ana Mamudžić visszamigrált a Travnik környéki családi birtokra, ahol átvette apja szilvapálinka-üzletét – ekkor J. még az első évét sem töltötte be. Apja, a dalmát-magyar félvér üveges ettől kezdve egyedül nevelte gyermekét. J. később a nagyanyám barátnője unokanővérének udvarolt hosszú évekig, s mikor az végül „úgy maradt”, a fiatalember mégis Amerikába szökött. Anyja „pálinkaösvényét” kihasználva kapcsolatok terén végül egy hollywoodi művészkocsma pultja mögött kötött ki, ahol fölfedezte őt a szintén (röszkei) magyar (csárdás)ősökkel büszkélkedő Hunter S. Thompson, akivel J. a hírhedt gonzó élete végéig baráti kapcsolatban állt, a hétvégi házaik is egymás közelében helyezkedtek el a Sziklás-hegységben. J. színészi pályája, amely a padéi kultúrkör műkedvelő társulatában bimbózott, innen kezdve egyenesen ívelt felfelé. (Kuriózumként megemlíthető még, hogy a Mamudžićok nevéhez köthető a híres délszláv ürmös likőr, a Pelinkovac eredeti receptje is. Így, bizonyos szemszögből, a Pelko is jugoszláviai magyar unikum. Ennél pompásabb dolog pedig, valljuk be, nem született ebben a balkáni Atlantiszban!)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.