EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 26. | Jusztina, Kozma, Damján napjaAKTUÁLIS SZÁM:718343. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szincsok György

Sebek

2013. június 5.A vonat egy félszeg döccenéssel megállt a vasúti átjáró előtt. Kinéztem az ablakon. Egy harckocsi-hadoszlopot láttam átdübörögni a síneken. Mennek Szlavóniába – mondta kesernyés mosollyal a szemben ülő úr. – Háború lesz – tette hozzá, mintha attól félne, hogy én, az idegen nem mértem fel kellőképpen a helyzetet.

Egy zöld szemű, szőke lány mosolyáért indultam útnak Újvidékre, erre itt dübörög el a szemem előtt a fél Jugoszláv Néphadsereg. Sokan figyelmeztettek Szegeden, hogy nem épp a legjobbkor kalandozok a Vajdaságban, hiszen a horvátok épp most kiáltották ki a függetlenségüket.

Engem azonban csak a saját függetlenségem érdekelt. A kalandot kerestem a szerelemben, a történelemben és a művészetekben, mint minden fiatal. Mit nekem a Jugoszláv Néphadsereg, a lánctalpakon masírozó armada, amely megpróbálja visszafelé forgatni a történelem kerekét!

Sokat gondolkodtam azon, vajon miért temetik a zsidók a halottaikat egymásra. Egyetlen logikus magyarázatot találtam: minél kisebb teret kívánnak átadni a halálnak. Ami a temetőn kívül van, az az életé, így ha bővítjük a temető határait, önként engedünk át területet az elmúlásnak.

A háború logikája is hasonló. Ha a sérelmeinket magunkban tartjuk, nem adjuk tovább, talán gyávának, megalkuvóknak tűnünk, de nem ejtünk sebeket másokon. A sebek ugyanis soha nem gyógyulnak be teljesen, legfeljebb elfödik azokat a frissen szerzett sérülések.

Ha a gyűlölet elszabadul, közösségi élménnyé válik, már nem tudunk megálljt parancsolni az indulatoknak. Ledönt minden kerítést, és elárasztja a földet, amely addig a gondtalan életé volt.

A háborúban ezért nincs győztes. Át lehet szabni a térképeket, le lehet gyűrni a hadseregeket, el lehet üldözni a népeket, de ez nem győzelem, hanem közös bukás. Mások sérelmein nem lehet úrrá lenni, az ellenség sebeit nem lehet begyógyítani. Egymásra kell temetnünk a halottainkat.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.