EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716646. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szerbhorváth György

Muskátlizenét minden faluba!

2013. június 5.Sokak (értsd: én) szerint a vajdasági magyarok egyedüli jelentősebb hozzájárulása az összmagyar kultúrához a lakodalmas rock feltalálása volt. A műfaj a szerb, illetve általában a délszláv műnépzenéből szűrődött át – ennek lényege, hogy az erőteljesebb hangzás és a fals hangok elnyomása miatt elektromos hangszereken játszanak, közben püfölik a dobot. Majd jöhettek a török meloszokra írt „népdalok” az élet szép és bús oldaláról, különös tekintettel a nőkre és a kocsmákra. Az effajta zenélgetést már az ötvenes években támogatta a rezsim, emlékezzünk csak vissza az Emlékszel Dolly Bellre? című Kusturica-filmre, ahol pártprogrammá válik a fiatalok kordában tartásának érdekében „a zenekart minden helyi közösségbe!” jelszó. A műfaj koronázott királynője a boszniai muzulmán származású Fahreta Jah, alias Lepa Brena, akinek temesvári koncertjén – a stadionba helikopteren szállt le – a tömeg annyira beindult, hogy Ceauşescuék megijedtek, még kitör a forradalom.

A mi történetünk szerényebben indul, Ürményházáról a hatvanas években, az apa kocsmájában a Bugyi fivérek váltanak át a tamburáról elektro-nótára, majd irány Temerin és a csillagos ég. Ki ne tudná ma is fejből a Halvány őszi rózsát vagy a Kombinét, na meg a Kicsiny falum, ott születtem én-t! A ­3+2-t Kovács Karesz, az Újvidéki Rádió legendás lemezlovasa fedezte fel, fazont adott nekik, kiadta a lemezüket. A Jugoton ezt nem akarta, később verték a fejüket a falba, látván a sikert – első lemezükből több mint négyszázezer példány kelt el, azaz minden vajdasági magyarra jutott egy. Magyarországon a legkelendőbb csempészáruvá, illetve devizává vált. Budapesten színültig megtöltötték 1987 februárjában a Sportcsarnokot, lepipálva Elton Johnt és Tina Turnert, míg a kultúrpolitikusok a Vajdaságban és Pesten is őrjöngtek a tömény giccs hallatán.

Karesz aztán rájött, hogy ahol van Beatles, oda kell Rolling Stones is, így futószalagon alakultak a vajdasági bandák: a Sógor(ock), az Édes Csók, a II. Félidő, a Szivárvány, az Eridanus, az Echo, az Inci és a Nótafa, a Sanyi és a Cicák, a Zsíros Kenyér. A Vajdaságban sosem volt politikai szamizdatirodalom, de lett pornómuskátli-szamizdat: a Szopd le a faszomat, Rozi, ha elsötétül a mozi szövegű melódiák másolt kazettákon, illegális csatornákon át terjedtek.

A korabeli bonmot szerint „vidékünkön Dózsa György óta nem volt ekkora parasztlázadás”, de a piac gyorsan telítődött, a háború elől áttelepülő 3+2 pedig Magyarba már közel sem ért el hasonló sikert, jött Zámbó Jimmy és Lagzi Lajcsi kora, akik lefölözték a tejfölt.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.