EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 25. | Eufrozina, Kende napjaAKTUÁLIS SZÁM:717976. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Névtelen Krónikás - Balázs Attila - Féderes Manó

Szarajevó

2013. június 5.1. Fodrászat–szabászat:

A merénylet története, amelyben a Fekete Kéz anarchista szervezete és a saját elvei vezérelte Gavrilo Princip Szarajevó kellős közepén megöli az arra kocsikázó Ferenc Ferdinánd trónörököst és hitvesét, Chotek Zsófiát, mely tette pediglen azonnali szikrát jelent az első világháború kirobbantásához, a műveltebb rétegek számára mindenfelé ismert. Részleteiben talán annyira nem, hogy Zsófiát méhen sikeredett találnia Gavrilónak, amiről később a börtönben bekövetkezett haláláig azt vallotta, hogy azt viszont nem akarta. (Pardon?) Született is elmélet arról, miszerint a „hölgyet ért lövés” valamelyik ablakból jött inkább, de a feltevés nem talált bizonyításra. Ezt a golyót, ezeket a golyókat már nem sikerült hárítania Ferdinándnak, amiként annak előtte nem sokkal a feléjük hajított gránáttal még elbánt valahogy, ami ugyanott esett meg, csak pár sarokkal arrébb. G. P. munkatársa, bizonyos Nedeljko Čabrinović gránáttal a zsebében álldogált a bámészkodók között, s amikor a kocsisor közel ért, udvariasan megkérdezte az egyik rendőrt, hogy melyik a trónörökös autója. Amiért itt még nem sikerült a kettős gyilkosság, a következőnek tudható be: olyan közel volt a jövendő uralkodó meg a merénylő, hogy a gránátnak nem volt ideje felrobbanni. A főhercegnek sikerült lesodornia a gépkocsi ponyvájáról. Nedeljko nyomban úgy döntött, nem várja meg a következő vasárnapot, és az akkor épp megáradt volt Miljackába ugrott. A tömegből egy Marosi családnevű magyar fodrász vetette utána magát, elfogta és átadta a rendőröknek. Jutalmul semmit nem kapott, szappanbuborék-ígéreten kívül, elkeseredésében visszament Magyarországra, ahol igen küzdelmes életet folytatott. A család egy része azonban a bosnyák fővárosban maradt. Egyik leszármazottja az a magyar nyelvet már csak apró foltjaiban ismerő divattervező, Fatima M., aki – miután Boszniába eljött a szabadság, s lehet nyugodtan csadort-feredzsét viselni – a hagyományos muszlim női viselet stílusát igyekszik meghonosítani a világ divattrendjeiben. Mérsékeltebb hívők számára.

(NÉVTELEN Krónikás)
2. Pisztolylövés:

Négy sziklazuhatag között város / álmos sasok lakta” – írja Szarajevó című versében Lawrence Durrell, s így folytatja: – „Hol minaretek nyúlnak süvegcukorként felfele / (…) Hidak és feszes lugasok / Szelíd levegő és béke ígérete. (…) Haldokló stílus csapdájában: falu / Mint rozsdásodni hagyott ösztön / Pisztolylövés echója köré rendezetten”. – Mára Sz. mindenképpen város. A tenger felé, és város visszafelé. Mostaron keresztül akár Dubrovnik vagy a Katarói-öböl fele. Szarajevó avlija és bosnyák kégli. Friss levegő és büdös füst. Szarajevó dohány, selyem és bőr. Régi nyúzás és karóba húzás; szamárordítás lentről, müezzin-üvöltés fentről, meg a Miljacka vize.  Gavrilo Princip betonba öntött, néha eltűnő, néha feltűnő anarchikus lábnyoma, és a muszlim hívők erős lábszaga. Kőgombák az udvarban, mint földbe szúrt bunkó sétapálcák, egy-két rejtett hatágú csillag is valahol. Nyíratlan lombok mögött csendes udvarok. Sz. darált birkahús. Csevapcsicsa tekergő illata az alacsony fabazárok zsibvására fölött, hol a görbe kardtól és a gyapjú zoknitól minden: Kusturica-videó, Bijelo Dugme, farmernadrág, bőr & plasztik szandál, szuvenír téli olimpiai kulcstartó, női táska Marilyn Monroe képével, horgolt bugyi, benzines öngyújtó, óraszíj, csacsikantár és szegecselt kutyapóráz. Potom kutyafaszért mindez. Vagy éppen drágán. S mondják, a csevapcsicsa – bolane moj! – legjobb a Ferhatovićnál.  A Ferhatović fiúnál, aki egyszer akkora gólt lőtt a németeknek – vagy az olaszoknak inkább? vagy kinek? lőtt-e egyáltalán? –, hogy annak állítólag még a Tito is annyira megörült, hogy nyomban adott neki egy kis aranylabdát. Hadd játszadozzék vele privát. De a legjobban mégis az Osim cselezett. Szarajevó Ferhatović is, meg Osim is, meg a Koševo stadion is: tökmaggal, szotyolával és lebleblijával, azokkal a kis csemege kecskeszarokkal. Aztán szezámmagos pörköltcukorral, törökmézzel és petárdákkal. Jugoszláv himnusszal, lengedező zászlókkal. Bosznia, csákánnyal & kalapáccsal, keskeny nyomtávból lett széles vasúttal: Druže Tito, mi ti se kunemo… Tito elvtárs, esküszünk, esküszünk, ferdék soha nem leszünk!

(BALÁZS Attila–FÉDERES Manó)
3. Ostrom:

Sajátos kísérlet, amelyben a költő-pszichiáter (diplomáját a neurotikus zavarok és a depresszió terjedéséről írta), egyenest a valóság talajába plántálva, vérrel öntözve, farkasordító hideg ellen gőzölgő emberi zsigerekkel védve, igyekszik kinöveszteni szörnyszülött, hexametrikus művét. Felfogható úgy is, hogy a poéta mindent megtesz azon történelmi esemény kirobbantásának emlékezetes akciójában, amelyről aztán valódi eposzt lehet írni a ritka szörnyű tragédia hamisítatlan, disszonáns fel- és alhangjaival. Önzetlenül, akár egy eposzíró verseny keretében, másoknak is lehetőséget nyújtva. Radovan Karadžić, aki később majd egy megszállott kuruzsló földig érő szakálla mögé igyekszik bújni helyes kis masnival a fején, társaival – elsősorban Ratko Mladić tábornokkal –európai történelmünk egyik, a legutóbbi délszláv háborúnak pedig meggyőzően leghosszabb, legborzalmasabb ostromát valósította meg: 1992. április 5-én kezdődött és 1995 novemberéig tartott. Pontossággal a szarajevói halottak száma (is) máig tisztázatlan. Maradjunk annyiban, hogy rengeteg. A nemzetközi közösség ebben az esetben is nagyon lassan mozdult, ezért vált gyakran idézett mondattá az, amit Ademir Kenović szarajevói rendező mondott – másoké mellett nyilván – a cikkíró mikrofonjába anno, még a nagy hezitálás kellős közepén: „ha pandák lennénk, biztos gyorsabban mozdulnának”.

(FÉDERES Manó)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.