EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716611. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Nóvé Béla

Sympo

2013. június 5.

 

 

Igazán csak most látom, hogy eszmélkedő szegedi diákként (1973/74, jate Ságvári Gyakorló Gimi) egykor mi mindent köszönhettem én is a határ közelségének és relatív átjárhatóságának… Nem csak a Marx téri „jugó piacon” ötszáz forintért vett legelső valódi (csempész) farmeremet – mindjárt egy Roy Rogers-t! –, a hamisítatlan nyugati rocklemezeket, vagy a nálunk még igencsak tabunak számító nyugati filozófiai, teológiai munkákat – ’56 után az egyetemi katedráról száműzött tanárunk: a kiváló Suki Béla filozófia-történész; s egykori gyakornokai, például Csejtey Dezső ajánlására! –, ám éppúgy a jate-klub izgalmas estjeit, a Szabadkáról és Újvidékről átránduló költők, írók, képzőművészek gyakori vendégszereplését, nem szólva az ekkor még Tolnai Ottó által szerkesztett, kézről kézre járó Új Symposionról, ami maga volt a magyar neoavantgárd ekkor még friss és kísérletező kedvű, mind távolibb vizekre induló zászlóshajója, az ideológiai béklyókat nem tűrő szabad gondolat s az ideát még éppen bontakoztató ifjúsági ellenkultúrák sóváran irigyelt előhírnöke… Kamaszként költőnek, festőnek készülve énrám, megvallom, kiváltképp nagy hatással voltak az Új Sympo merész kép- és szabadversei, akárcsak sokféle mintát, életérzést kínáló kortárs műfordításai.

Persze, „a szomszéd kertje mindig zöldebb” – vagy legalábbis kevésbé „vörös” ideológiailag, még ha a jugoszláv kommunista cenzúra nem sokra rá egy sor kicsinyes vétóval drva személyi retorzióval sújtotta is a jobb sorsra méltó lapot (akár pár év múlva a magyar párt- és belügyi kontroll a Tiszatájt!). Mégis, az Új Sympót számról számra lelkesen olvasva, a ’70-es évek elején „Délszlávia” hasonlíthatatlanul nyíltabb és nagyvonalúbb országnak tetszett a miénknél, s a Nyugat „balkáni kapujaként” már-már az ígéret földjének tűnt.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.