EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 25. | Eufrozina, Kende napjaAKTUÁLIS SZÁM:717990. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Živoslav Miloradović - Saša Pavlović

Politikai Bizottság

2013. június 5.

 

 

A politikai élet központja Jugoszlávia járásaiban[1] és régióiban. A politikai közösségek életét befolyásoló határozatokról a Bizottságban döntöttek, illetve a határozatról szóló értesítés a Bizottságon keresztül érkezett. A Bizottság épülete minden nagyobb településen fölismerhető pontot képezett, hisz lényegesen eltért a város többi részétől. Általában a háború előtti építészet egyik gyöngyszeméről volt szó, amely a kizsákmányoló osztály valamely jeles képviselőjétől került az állam birtokába, és korábban a bútorok, valamint a műalkotások is ugyanennek a megvetett társadalmi rétegnek a tulajdonát képezték.

A Bizottság volt az a hely, ahol a fontos dolgok történtek, ahova a fontos emberek érkeztek, ahol teljes komolysággal és felelősséggel őrködtek a munkások és a polgárok mindennapjai fölött, s ahonnan megszabták jövőjük útjait. A Bizottságban való megszólalásnak súlya volt, a Bizottságban panaszt tenni annyit jelentett, mint magához az Igazsághoz fordulni. A kommunista párt többi tagjával szemben nagy előnyt jelentett a Bizottság tagjának lenni, mivel ez volt az az első lépcsőfok, amelyről a káderek közé lehetett jutni. Ha a Bizottság helyiségeiben késő éjszakáig világítottak, akkor az biztos jelét mutatta annak, hogy a párt újabb leszámolásra készül, vagy másnap egy fontos elvtárs érkezésére számítanak, s emiatt túlóráznak a takarítónők.

Amikor a főnökünk, Mufid Memija a munkahelyéről eltávozva inni, kártyázni, kurvázni indult, vagy a szabadidő eltöltésének egyéb, hasonló formáját választotta, általában titokzatos-összeesküvő tekintetet vetett ránk és sóhajtva azt mondta: a Bizottságba kell mennem.(RAJSLI Emese fordítása)[1] Vajdasági magyarul: községeiben. (A fordító megjegyzése.)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.