EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716634. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szilágyi Zsófia - Szegő János

Sárszeg

2013. június 5.

 

 

Kosztolányi Dezső Szabadkája, meg az olvasóké, örökre, de legalábbis addig, amíg olvassa valaki a Pacsirtát, az Aranysárkányt meg az Esti Kornélt. Sokan, amiként én is, előbb ismerték meg a könyv-kisvárost, melynek nyárfasorral szegélyezett utcáján Vajkayék kikísérték lányukat a vasútállomásra, mint hogy valóban ellátogattak volna oda, ahol Kosztolányi és unokatestvére, Csáth Géza (Brenner József) született. Ranódy Lászlónak a két sárszegi Kosztolányi-regényből készült hatvanas évekbeli filmjében Kecskemét és Baja „játszotta” Szabadkát: bár ez valószínűleg azért történt, mert Jugoszláviában nem forgathattak, mégis, Sárszeg ennek a „beugrásnak” köszönhetően is az örök magyar kisvárossá változott. A kisvárossá, ahol sokkal jobban lehet szenvedni, mint a fővárosban, ahol bele kell halni, miként Novák Antalnak, ha rosszindulatú cikket ír valakiről az Ostor nevű szennylap, de ahová az onnan elkerültek, az életüket Pesten folytatók örökösen visszavágyódnak. Amikor Kosztolányi 1926-ban, hat hosszú év után végre visszatérhetett a trianoni döntés miatt Magyarországtól elszakított szülővárosába, ezt nyilatkozta a Bácsmegyei Naplóban Somlyó Zoltánnak: „A régi dolgok… a régi gázlámpa… ez jelenti nékem az otthont, az igazi életemet. A többi: csak játék. A temető… a régi uccák… ezek a fontosak: a szimbolumok, amelyek szentté válnak az emlékezésben.”

(SZILÁGYI Zsófia)
Sárszeg nem létezik. Sárszeg mégis van. Vagy fordítva: van, de nem létezik. Aki napjaink Szabadkájának még le nem rombolt, magától szépen korhadó szecessziós belvárosában sétál, amely egyszerre elsüllyedt monarchikus sziget és porszerűségében csillogó örökmagyar kisváros, némely sarkon ma is Novák Antal vagy Vajkay Ákosék nyomába léphet. Ha figyelmesen olvassuk össze Kosztolányi két itt játszódó regényét, két különböző Sárszeg rajzolódik ki belőlük. Sárszeg tehát nem létezik, mégis van  ráadásul több változatban. Más topográfia, más viszonyok. Más emberek járják a más utcákat. Mégis, ha leszállok Szabadkán az eufemisztikusan gyorsnak nevezett vonatról, hunyorgó tekinettemmel Cifra Gézát keresem a pályaudvaron, és azon töprengek, főbe lőtte-e már magát Novák Antal.

(SZEGŐ János)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.