EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716608. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Ranko Vukčević

Praxis

2013. június 5.

 

 

Filozófiai folyóirat, amely a mai világ lényeges problémáival foglalkozott. Tíz hosszú évig jelent meg (1964-től 1974-ig), és maga köré gyűjtötte elsősorban Jugoszlávia, de Nyugat- és Kelet-Európa legnevesebb filozófusait és szociológusait is.

Alapító tagjai: Branko Bošnjak, Danko Grlić, Milan Kangrga, Rudi Supek, Gajo Petrović, Predrag Vranicki, Danilo Pejović és Ivan Kuvačić. A folyóiratban megjelenő szövegek éles kritikai álláspontot foglaltak el a jugoszláviai „sztálinista“ elmélettel és gyakorlattal szemben. Emiatt aztán a folyóirattal kapcsolatban heves nyilvános viták zajlottak, s a korabeli rezsim persze rendre igyekezett betiltani is, szerkesztőit és szerzőit pedig „profi antikommunistáknak“ és az „önigazgató szocializmus ellenségeinek“ nevezték.

A folyóirathoz kötődik a Korčulai Nyári Egyetem is amely az egész világból érkező filozófusok és szociológusok éves, nemzetközi találkája volt. Ezen a nagyszerű helyen találkozhattak a Nyugat és a Kelet legnagyobb elméleti szakemberei, megvitathatták a modern kor jelenségeit és problémáit. A kéthetes időtartam alatt született szövegek és beszámolók a folyóiratban kaptak helyet. Tízéves fennállása alatt a folyóirat és a nyári egyetem egyaránt az értelmiségi olvasók kedvencévé vált mindkettőt 1974-ben szüntették meg.(RAJSLI Emese fordítása)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.