EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717891. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Para-Kovács Imre

Stop vissza

Országok a semmiből

2013. június 5.

 

 

A Kossuth Rádió legendás rövidhullámú mutációja elég jól szólt a Földközi-tengeren is, így aztán viszonylag jól informált voltam a jugoszláv helyzet alakulásáról, legalábbis annyira mindenképpen, hogy nyugodt lélekkel induljak Magyarország felé egy derűs hajnalon – autóstoppal persze.

Ekkor szűnt meg Jugoszlávia, a nem létező Macedónia hirtelen beékelődött Görögország és Szerbia közé, a kamionos, aki fölvett minket, rutinból vezetett, és egyáltalán nem számított a határokra. A parkolóban aludtunk, pontosabban aludtunk volna, de egy barátságtalan egyenruhás jelent meg a semmiből, és Kalasnyikovjának tusával verni kezdte az ajtót. Ilyen helyzetben döbbenetesen gyorsan tanul az ember nyelveket.

Azt mondta, villámgyorsan húzzunk innen, mert itt hamarosan határállomás létesül, az átmeneti időszakban pedig ő személyesíti meg ezt. Mentünk tovább.

A következő lehetőség valami meleg vizű forrás mellett adódott, ahol aludtunk is néhány órát, de a tüzérség elgondolkodtatott. A kamionos azt mondta, nem is tüzérség volt, de a kamionos hülye volt, cigarettával akarta megvesztegetni a görögöket, hogy vizsgálat nélkül engedjék át, a görögök meg röhögtek, mert ők már tudták, hogy nincsen Jugoszlávia. Ettől még lehetett más is, de engem erősen a tüzérségre emlékeztetett.

Mire Belgrádba értünk, már mi is tudtuk. Horvátország még nem volt, legalábbis nem vettük észre. Később lett az is.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.