EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716639. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Nóvé Béla

Stop oda

2013. június 5.Első nyugati felfedező utam (1979) délnek vezetett, kék útlevéllel, autóstoppal egy másik – bár egészen más! – vörös csillagos országon át… A Balaton környékét, Lengyelországot, Romániát (nem csak Erdélyt, Olténiát is) addig már sikerrel bejártam stoppal, ám ez most jóval nagyobb kalandnak ígérkezett: Szeged–Újvidék–Belgrád–Niš–Szkopje–Szaloniki–Athén–Korfu–Brindisi–Róma–Marseille–Párizs–London, majd vissza: Dover–Calais–Karlsruhe–München–Salzburg–Linz–Bécs–Budapest; összesen: öt hét, kilenc határ, nyolcezer kilométer – stoppal, vonattal, helyi buszokkal, kompokkal, motoron, öszvérháton és gyalog... Íme, néhány bejegyzés egy 33 év előtti útinapló legelső lapjairól:

„Timpi úr nagylelkűen felajánlja: Újszegedről kivisz a határra. Gyanakvó magyar finánc, kipakoltatja a zsákom. »Jugóba? Ennyi cuccal? Vagy disszidálni készül?« Aztán megvetőn legyint és tovább enged.

Újvidékig rövid stopok, majd hosszú ácsorgás. Egy Peugeot sofőrje megszán végre. Két nagy dumás szerb ügyvéd – igazi balkáni maffiózók! – társaságában egészen Belgrádig. Át a városon, busszal és gyalog, kb. 20 km. Kéz- és lábjelek, többször is buzgón félrevezetnek, itt úgy tűnik, ez a módi, senki sem beszél „idegenül”. Finom körtelé, piac, egy holland srác „Istambul” táblával kamionra vadászik. Több órás veszteglés, mire a pályáig elvisz valaki. A kapunál a jegyosztó segít kocsit fogni: egy pupákképű fiatal pópa elvállal Nišig. Kínomban franciára veszem a formát… Díjazza a műsort, habár egy szavam se érti. Sötétben érünk a városba, de még átvisz rajta. (Valami „monaszterionba” igyekszik, engem is hív, de kösz, majd legközelebb!) Benzinkút, téblábolás, az első balkáni pottyantós, kihagyom. Alvóhelyet keresek a töltés mentén. Ijesztő madárhangok, többszöri átvackolás. Egy magaslesen végül elalszom.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.