EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2017. december 12. | Gabriella, Johanna, Franc napjaAKTUÁLIS SZÁM:624740. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

idei első,

ZSIBVÁSÁR

című

számunk!

Exjugó lexikon

Nóvé Béla

Stop oda

2013. június 5.Első nyugati felfedező utam (1979) délnek vezetett, kék útlevéllel, autóstoppal egy másik – bár egészen más! – vörös csillagos országon át… A Balaton környékét, Lengyelországot, Romániát (nem csak Erdélyt, Olténiát is) addig már sikerrel bejártam stoppal, ám ez most jóval nagyobb kalandnak ígérkezett: Szeged–Újvidék–Belgrád–Niš–Szkopje–Szaloniki–Athén–Korfu–Brindisi–Róma–Marseille–Párizs–London, majd vissza: Dover–Calais–Karlsruhe–München–Salzburg–Linz–Bécs–Budapest; összesen: öt hét, kilenc határ, nyolcezer kilométer – stoppal, vonattal, helyi buszokkal, kompokkal, motoron, öszvérháton és gyalog... Íme, néhány bejegyzés egy 33 év előtti útinapló legelső lapjairól:

„Timpi úr nagylelkűen felajánlja: Újszegedről kivisz a határra. Gyanakvó magyar finánc, kipakoltatja a zsákom. »Jugóba? Ennyi cuccal? Vagy disszidálni készül?« Aztán megvetőn legyint és tovább enged.

Újvidékig rövid stopok, majd hosszú ácsorgás. Egy Peugeot sofőrje megszán végre. Két nagy dumás szerb ügyvéd – igazi balkáni maffiózók! – társaságában egészen Belgrádig. Át a városon, busszal és gyalog, kb. 20 km. Kéz- és lábjelek, többször is buzgón félrevezetnek, itt úgy tűnik, ez a módi, senki sem beszél „idegenül”. Finom körtelé, piac, egy holland srác „Istambul” táblával kamionra vadászik. Több órás veszteglés, mire a pályáig elvisz valaki. A kapunál a jegyosztó segít kocsit fogni: egy pupákképű fiatal pópa elvállal Nišig. Kínomban franciára veszem a formát… Díjazza a műsort, habár egy szavam se érti. Sötétben érünk a városba, de még átvisz rajta. (Valami „monaszterionba” igyekszik, engem is hív, de kösz, majd legközelebb!) Benzinkút, téblábolás, az első balkáni pottyantós, kihagyom. Alvóhelyet keresek a töltés mentén. Ijesztő madárhangok, többszöri átvackolás. Egy magaslesen végül elalszom.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.