EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716641. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Németh Gábor - Pályi Márk

Dzsinn

2013. június 5.1967 nyarán, egy 501-es Peugeot hátsó üléséről láttam meg először. A hetes úton mentünk, Füredről Tihany felé. Jugoszlávia kéken és illatosan gomolygott elő, mint valami dzsinn, két szál cigarettából. Olyan szép házaspárt én még nem láttam, már úgy értve, persze, a szüleimen kívül. Kábé olyan izgik voltak, mint a filmekben a kémek. Nem emlékszem, hogy kerültem a kocsijukba, talán benne maradtunk valami nagy beszélgetésben a fiúkkal, az ötszázasunk még nem volt meg, apámékat egy másik házaspár szállította vissza az újságírók tihanyi üdülőjébe. Megkérdeztem, milyen cigit szívnak. A nagyapámnak mindig Lottót meg Fecskét kellett venni. Büdös, szürke füstöt eregetett, a vak is láthatta, hogy aki rájuk fanyalodik, azt előbb-utóbb meg fogják gyilkolni. Ez a füst itt a Peugeot-ban valami egészen más volt, Monte Cristo grófja jutott róla az eszembe. Jugoszláviából hozzák, suttogta az András, mást nem is szívnak, odáig mennek érte. Mélyet szívtam a szépséges füstből. Mit parancsolsz, édes gazdám? – kérdezte Jugoszlávia. Jugoszláv akarok lenni. Meg egy olyan fehér öltönyt, mint a tévében a bácsié, aki legyőzte a nácikat. Fehéret, mint a cigaretta doboza, és tengert hozzá, mint a betű kékje. Jadran? Ambasada?  Próbálok emlékezni, hiába. Eltűnt a név, elvitte a dzsinn, magával vitte Jugoszlávia. (NÉMETH Gábor)


Németh Gáborral jártuk Prága külterületét, mielőtt továbbutaztam volna Tolnai Ottóhoz Berlinbe. A hasztalan sóvárgás tárgyát a külvárosokban találtam meg, ahogyan Tolnai is odarajzolta az anyját „bő, fehér szoknyában, egy gyöngyházintarziás libikókában” a Futaki út fölé. S mondok: Ottó állandóan a boszniai dohányról ír, pedig nem is cigarettázik… „Mert szereti a szót” – felelte ő. (PÁLYI Márk)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.