EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716651. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Nagy Abonyi Árpád

Tito és én

2013. június 5.Az 1992-ben készült jugoszláv filmszatírában (Tito és én) egy tízéves fiú, miután iskolai fogalmazásában kijelenti, hogy Tito elvtársat jobban szereti, mint családját, csoportos kirándulásra mehet a horvátországi Kumrovecbe, Josip Broz szülőfalujába. Közben folyton arról vizionál, hogy végre megpillanthatja majd élőben is a legendás marsallt.

Vajdasági kisiskolásként én és iskolatársaim sem jelentettük kis soha, hogy jobban szeretjük Titót, mint a családunkat, iskolai kirándulás keretében mégis elvittek minket kumroveci szülőházába, akárcsak az ország legtöbb diákját. A marsall persze nem volt ott, csak megsárgult fényképekről nézett ránk.

A valóságban Pulán, a tengerparton láttam Titót, szinte teljesen véletlenül egy családi séta alkalmával. Ahogyan gyakran tette, nyitott autóval haladt el az integető emberek között. Fehér öltönyben volt, és kesztyűjével a kezében mosolyogva integetett. Épp felém nézett. Nem tudom, látott-e, de önkéntelenül visszaintettem.

Aztán a hetvenes években azt hittem, újra látom majd Zentán, ahol élek (egyszer már járt a városban, 1969-ben), de végül nem jött el. Pedig a város egyik híres bonvivánja köztudottan azzal hitegette szeretőjét – az akkori alpolgármester feleségét –, hogy lasszóval megfogja Titót, amint az nyitott autójában elhalad a városháza előtt.

S mivel soha többé nem tette be a lábát a városunkba, a zentaiknak meg kellett elégedniük a közintézmények és az irodák falán logó portrékkal.

Az egyik utolsó berámázott Tito-képet az EX Symposion főszerkesztője vitte magával a városból egy irodalmi est után, mintegy két évvel ezelőtt.

Végül csak egy Tito nevének betűit formáló sövény maradt a városi parkban, de a múlt évben kivágták, és egy pavilon épült a helyén.

Azóta végképp Tito nélkül él Zenta, és én is.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.