EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717961. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Muharem Bazdulj

Sláger

2013. június 5.Az úgynevezett szórakoztató zenében utazó énekes, Seid Memić Vajta 1950-ben született a boszniai Travnik városában. A huszadik század hetevenes éveinek végén és a nyolcvanasok elején összjugoszláv szintű sikereket ért el. Pályája csúcsát valószínűleg az 1981-es Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel jelentette. A popzenei fesztivált abban az évben az írországi Dublinban rendezték meg, Vajta a Lejla című dallal képviselte Jugoszláviát. A tizenötödik helyet sikerült megszereznie, de a dal Jugoszláviában igazi evergreen lett. A Lejlán kívül további ismert dala a Ne očekuj da te iko razumije (Ne várd, hogy bárki megértsen), amelynek a szövegét Duško Trifunović írta, valamint szülővárosa nem hivatalos himnusza, az Otkako je stari Travnik nastao (Amióta a régi Travnik létezik) című sláger.

A jugoszláv kultúrán belül a Travnikkal összeköthető másik legmarkánsabb személy Ivo Andrić, az egyetlen jugoszláv Nobel-díјаs, aki 1892-ben született ugyanott. A népszerű kultúra és a sláger világának koordinátarendszerében azonban éppen Seid Memić Vajta volt az a figura, aki a jugoszlávok szemében kövzetlenül összekapcsolódott Travnik városával.

Sokan ismerték a Jugoszláviába települt brit Timothy John Byford kreálta népszerű Nedjeljni zabavnik (Vasárnapi szórakozás) című gyermekműsor műsorvezetőjeként is.(RAJSLI Emese fordítása)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.