EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717924. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Mészáros Sándor

George Karelias and Sons

2013. június 5.

 

 

Így van elosztva, mindenhova jut a jóból. Csak meg kell találni. Ez nem feladat, véletlenül találtam rá. Egy trafikban, már nem emlékszem, melyikben. George Karelias and Sons. A világ legjobb cigarettája, már a doboza is elárulja. Aranyszínű doboz, finom csomagolás, már kézbe venni is jó. Ez a világ legjobb cigije – ezt néhány slukk után eldöntöm. Hamar rászoktam a túlzásokra, hogy itt minden, ami van, az egyben a legjobb. Nincs sok minden, de ami van, annak nagyon lehet örülni. Fura és kiszámíthatatlan ingázás a lelkesedés és a provinciális gőg között. Durva díszletek és finom ízek. Burek, csevap, ajvár, sült paprika és az a rettenetesen füstös konoba.[1] Ahova ne menjek soha, innen tréfásan ki vagyok tiltva. Ez eddig öt dolog, ám állítólag tízezer van. De nem számoltam meg és nem jutottam a végére. Egy idő után abbahagytam a számolást, a dolgok számolását. És most is kihagyom belőle a legjobb dolgokat. Éjfélkor még egy kávét meginni és cigarettázni.  Hogy csak példát mondjak.

Vagy a könyvesboltban rágyújtani. Ki akartam menni, de a kapus rám szólt, hogy minek mennék ki, ez egy szabad ország. Nyugodtan gyújtsak itt rá, ez nem Amerika, itt vidáman lehet dohányozni. Azt mondja, válogatott kapus volt, bár nyilván túloz. Vagy inkább csak tarcsi. Nem, mondja, rendes jugó válogatott. Könyvek, kávé, cigi. Mi kell még, kérdezi. Semmi, mondom, abszolút de semmi.

Majd abbahagytam a dohányzást. Másfél évig. Közben a George Karelias is eltűnt a trafikból. Bizonyára nem érte meg a görög import. Nem érdekelt, hiszen alapjáraton hosszú Marlborót szívtam. Azt vettem, rögtön két dobozzal, amikor el akartam menni. Száz dincsi, nem túl drága, sőt rettentően olcsó. Ha jól számolom.[1] Kocsma (horvát).


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.