EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717895. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Makai József

Montenegró, hegyek koszorúja

2013. június 5.A Jugoszláv Föderáció egyik tagköztársasága, fővárosa Titograd.[1] A hősi eposzok földje, a fejletlen térségek felzárkóztatására szolgáló szövetségi alapok örökös végfelhasználója. Egyik kulturális küldetése, hogy lakói a jugoszláv viccek lusta szereplői legyenek.[2] Fő exportcikkei a bőrkabátos, fehér frottír zoknis egyetemisták és a vajdasági igazgatók. Lakosságának jelentős része a rendőrség és a hadsereg kötelékében szolgált, vagy a szövetségi intézményekben látott el biztonsági és portaszolgálatot. Itt született Njegoš (Petar II Petrović), a költő és az utolsó püspök-fejedelem, és itt készül a njeguši szárított sonka: az együttműködés során az önzetlen disznók adják a húst, a tenger a sót, Crna Gora pedig a kedvező klimatikus viszonyokat. Legfontosabb hegye a Lovćen, ennek a csúcsán van Njegoš mauzóleuma, viszont olyan sok lépcsőt kell megmászni, hogy általában nem kell hosszú sorra számítani a pénztár előtt.[1] Mai elnevezése Podgorica.

[2] Miért irigyli a (àcrnagorác) a kígyót? Mert fekszik, mégis halad. (Vö.: „Jó reggelt, Crna Gora szorgos népe! A kolomp hangja pontosan delet jelez.” – B. A.)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.