EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717954. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Krasztev Péter

Jugoszláv határ

2013. június 5.

 

 

Úgy 1949 tavaszán történhetett: Titót már bőven levitték kutyába az akkori kormányzati kommunikátorok, Rajkot meg vagy bevitték már a korabeli terrorelhárítók, vagy még csak a papírmunka utolját végezték, annyi biztos, nem Fats Domino forgott a tárcsán, inkább enyhe feszültség: anyám és nagyanyám gunnyadtak az összeszíjazott bőröndökön az Aranka utcai, bombatalálatos lakásban, nagyapám meg a verandától a kertkapuig rohangált, várta a kocsit, ami elviszi majd őket a teherautóhoz, ahol a platón már osztják egymásnak az észt a ’45 előtti ellenállótársai, meg a későbbi  cimborák, akikkel együtt promózták a népi demokráciát , de aztán valamit  elkúrhattak, mert sunnyogtak volna Titóhoz, aki  legalább a láncait nem veszítette el.

Hogy ki adhatta neki ezt a remek écát, azóta se derült ki, de nem az a kocsi jött érte, amit várt, felteszem, nagyobb volt és feketébb, ahogy az alkalomhoz illett. Nagyanyám agyán a történelem összes Hufnágel Pistije átsuhanhatott: te szerencsétlen, hát ezen az országon, mit országon, városon egy sánta kutya nem megy úgy át, hogy azt valahol ne jelentenék, nemhogy egy lúzerekkel megrakott teherautó. Oké, csak kábé gondolhatta így.

Odabent aztán a szokásos: fogkiverés, szájba hugyozás, székhez szegezés szuronnyal combon át stb., de végül kiengedték. Csak azt kellett aláírnia, hogy a jugoszláv határon fogták el disszidálási kísérlet közben. Anyám ezt élete végéig fancsali arccal hallgatta: kár lenne bolygatni, mit írt ott alá; miközben az apja bent volt, ő végigjárta az összes funkci havert, de valahogy egy se bírta megismerni; miután kiengedték, azok nem nagyon köszöntek, akikkel szökni készült. Hát, ja…

Sok évvel később sétáltam a nagyapámmal, és egy bácsi röhögve kérdezte tőle, hogy még mindig a jugoszláv határon él-e. Volt vidámság, vállcsapkodás. Ekkor mesélte el nekem először a sztorit, meg azt is, hogy a csávó ott volt, amikor aláírta, szóval ki tudná nála jobban, hol lakik.

Na, én meg ott születtem, a jugoszláv határon.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.