EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717957. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Keszthelyi András

Rexona

2013. június 5.

 

 

Jugoszlávia végigkísérte a gyerekkoromat. A szüleim először akkor hagytak hosszabb ideig magamra, amikor a Jugóba mentek nyaralni. Utólag tudtam meg, hogy disszidálni akartak, de végül megrettentek a kalandtól és hazatértek.

Évek teltek el. Apám még elég sokáig hitt a kommunizmusban. A kelleténél mindenképpen tovább. Ennek a hitnek volt kézzelfogható lenyomata is: Jugoszlávia. Apám mindig lelkesen magyarázta, hogy ott megvalósult a népek békés egymás mellett élése. Hogy ott van munkás-önigazgatás, megvalósul a szocialista tulajdon. De azért van piacgazdaság is, árubőség. És nincsenek szovjetek.

Jugoszlávia mitikus hely volt a számomra. Apám magyarázatait nehezen tudtam követni, de éreztem, hogy ott valami jó dolog történik. Sokszor lapozgattam a nyaralás fotóiból összerakott és gondosan felcímkézett albumot is.

A mítosz megértését azonban a Rexona hozta. Aki nem ismeri a kora hetvenes évek ká-európai illatszer-kínálatát, úgysem fogja érteni, miről beszélek.  Annyi legyen elég, hogy a szocializmus leheletét effektíven megtestesítő dezodorok világában a Rexona maga volt a buja kifinomultság. A Jaguar a Zaporozsechez, Oscar Wilde Solohovhoz képest.

A Rexona német volt, de a jugók gyártották. És feketén árulták. Engem akkoriban az sem zavart, hogy az anyám használta. Ha csak tehettem, titokban fújtam egy keveset magamra a remek női illatból. Akkoriban még nem tudtam, hogy a tulajdonformák elméletével vagy az igazságos újraelosztás gondolatával éppoly remekül lehet hódítani, mint egy egzotikus számba menő jugó dezodorral. Pedig apám nyilván erre is megadta volna a választ.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.