EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók






PLPI
2017. augusztus 21. | Sámuel, Hajna, Piusz napjaAKTUÁLIS SZÁM:584300. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

idei első,

ZSIBVÁSÁR

című

számunk!

Exjugó lexikon

Józsa Márta

Ajvár

2013. június 5.



Ahány ház, annyi ajvár. Bármennyit lehet arról vitatkozni, hogy milyen paprika miként sütve, hogyan darabolva kerülhet belé, mennyire csípjen, kerüljön-e belé padlizsán. Azaz vinetta, mert az ajvár olyasmi, mint a zakuszka, bár a zakuszka nem csak vinettával készülhet, hanem fuszulykával, esetleg gombával is. Mindenesetre pirosnak kell lennie, krémnek, és bármivel ehetőnek: jó az kenyérrel, hússal, hallal, vagy csak magában is. Viszont a zakuszkával ellentétben az ajvárban nincs paradicsom. Úgy értendő: az erdélyi zakuszkával ellentétben – mert ezzel szemben a zakuszka a Szovjetunióban és annak számos utódállamában nem más, mint a jugó meza. Ez ilyen egyszerű, magyaráztam Bodor Ádámnak első zentai kirándulásán, ahová a jó Beszédes hívta meg, egy piac közeli beszélgetésre. Bodor természetesen az első szótól az utolsóig minden magyarázat nélkül megértette az ajvár lényegét, majd rövid meditálás után a következőket nyilatkoztatta ki: ezentúl Zentára járok piacra! Háromféle ajvár közül választhatott: volt édes, csípős és erős; a csípőset válassza, az nem erő – biztatták lelkes ajvárkeverő asszonyok, ő ezt is azonnal értette, és úgy tudjuk, hogy mint afféle piachoz értő szerző, jól választott.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.