EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók






PLPI
2018. június 23. | Zoltán, Szultána napjaAKTUÁLIS SZÁM:694764. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Józsa Márta

Ajvár

2013. június 5.



Ahány ház, annyi ajvár. Bármennyit lehet arról vitatkozni, hogy milyen paprika miként sütve, hogyan darabolva kerülhet belé, mennyire csípjen, kerüljön-e belé padlizsán. Azaz vinetta, mert az ajvár olyasmi, mint a zakuszka, bár a zakuszka nem csak vinettával készülhet, hanem fuszulykával, esetleg gombával is. Mindenesetre pirosnak kell lennie, krémnek, és bármivel ehetőnek: jó az kenyérrel, hússal, hallal, vagy csak magában is. Viszont a zakuszkával ellentétben az ajvárban nincs paradicsom. Úgy értendő: az erdélyi zakuszkával ellentétben – mert ezzel szemben a zakuszka a Szovjetunióban és annak számos utódállamában nem más, mint a jugó meza. Ez ilyen egyszerű, magyaráztam Bodor Ádámnak első zentai kirándulásán, ahová a jó Beszédes hívta meg, egy piac közeli beszélgetésre. Bodor természetesen az első szótól az utolsóig minden magyarázat nélkül megértette az ajvár lényegét, majd rövid meditálás után a következőket nyilatkoztatta ki: ezentúl Zentára járok piacra! Háromféle ajvár közül választhatott: volt édes, csípős és erős; a csípőset válassza, az nem erő – biztatták lelkes ajvárkeverő asszonyok, ő ezt is azonnal értette, és úgy tudjuk, hogy mint afféle piachoz értő szerző, jól választott.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.