EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 26. | Jusztina, Kozma, Damján napjaAKTUÁLIS SZÁM:718338. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Bárdos Deák Ágnes - Bozsik Péter

Jelen

2013. június 5.

 

 

(Fn) sör, pivo, alkoholos erjesztett lé (akárcsak a Lav).

A ~t a szarvasok tejeként, más elképzelések szerint italaként tartja számon a másnapos emlékezet, míg a lav sört az oroszlánok vagy/és az arszlánok hajszeszeként.

A ~ őshonos az ex-yugoszlávia területén, nyáron többnyire hideg, néha meleg, ami télen kifejezetten szórakoztató. Ilyenkor valamelyik gyümölcsből készült helyi üdítőitallal (sok) is fogyasztható, esetleg hideg lav sörrel kombinálva hozhatjuk versenyformába. (Lásd még: „És mondá az Úr: a ~ yu, nála már csak a jövő a yubb!”

A ~- és Lav-ivók a Kőbányai- és Ászok-függőkkel ellentétben szívesen koccintanak sörrel, sőt egyenesen az ideg(en)eknek ajánlják a söröcskét „jedno pivce za živce”[1] felkiáltással.

A ~ sörrel való koccintás során némi balkánian férfias (macsó) hatás mutatható ki mint couleur locale, ugyanis a ~ pivo üvegeit nem egymáshoz, hanem egymás tetejére (egyiket a másikára) koccintják, kifejezetten a ~ pivo magömléshez hasonlatos feltörését idézve ezáltal elő, úgy is, mint mentális és higiénés, azaz flow-élményt okozva a vendéglátósok körében. Külföldiek ~létében ilyenkor azt kiáltják: „On the spot!” Egyes adatközlők szerint ezt a gesztust kifejezetten a Lav pivo reklámkampányára találták ki, s a sörfelbuzgáskor a szokásos „jedno pivce za živce” kiáltást hallatják, amit az idegen fül a kánikulában zmrzlinának észlel, ezét ösztönösen az egyszerűbb „on the spot”-ot választja.

A ~-ivók tisztában vannak vele, hogy jó sör a ~ (meg a lav), de különösebben nem büszkék rá.

A ~ lét ivókat magyarlakta vidékeken is föllelhetjük. Az alkohol-túlélőtúrákat kedvelőknek melegen – de hűtve is – ajánljuk Kishegyest, főleg a Dombos Fest idején. A helyi kocsmatúrák útvonalán checkpoint-számba is elmegy a híres Göbölyös. Az erősebb idegzetű időutazóknak a Kislegyes becenévre hallgató archaikus vendéglátó-ipari egység látogatása javasolt, a ~ és Lav sörök bőséges vedelésével.

A ~ és Lav sörökhöz kapcsolódó legendák sorában számos magyar író és írónő neve föllelhető – utóbbiakét a feledés nemes penésze borítja. Különösen nagy számban említik viszont Ficsku Pál eseteit az első Dombos Fest idejéből, ahol a Videódisznó és egyéb műremekek szerzőjének ~léte feledhetetlen történeteket inspirált. A legtöbbet emlegetett sztoriban is központi szerep jut a ~ és/vagy Lav söröknek. A deliráló emlékezet egyik változata szerint az író szekéren rázatta magát, ~ét a markában szorongatva, a múlt dicsősége, azaz a magyar hadsereg 1849. július 14-én, Guyon Richárd honvédtábornok vezetésével Jellasics ellen megvívott utolsó győztes csatájának helyszíne után kajtatva – ám csak a temető menti albán kocsmáig jutott Lavra vagy/és ~re szomjazva. A másik változatban a szerző anyaszült pucéran van ~ a topolyai tónál, számos irodalom közeli hölgy (gruppi) társaságában, szintén besörözve.


(BÁRDOS DEÁK Ágnes)
A nikšići mellett bizonyosan ez (volt) a legjobb sör a szocialista Jugóban. „Pivó sör.” Ahogyan hős Péróm apja szerint a magyarok (a magyarországiak – a főszerk.) hívták. És ezen jót nevetett, merthogy, ugye, a pivo sört ~t.

A svábok kezdték el gyártani 1756-ban a wurmlingeni Hirsch mintájára – vagy csalás az egész, mert az apatinin 1756-os évszám áll, a wurmlingenin 1782; vagy az apatinit előbb kezdték gyártani, vagy az imént vázolt elmélet téves –, az emblémán alig változtattak, nagyjából ugyanaz a szarvas látható az egyiken és a másikon is. Hősöm ismerte azt a rajztanárt, aki az apatini sörgyár emblémapályázatát megnyerte. A fáma szerint. Az öreg Parkopánon – Magyarországon Parkánnak hívták, hősöm egyszer majdnem meghalt tőle, beremegett, és habzott tőle a szája egy kecskeméti albérletben – és egyéb nyugtatókon élt. Meg ~ sörön.

Hősöm kölökkorában a ~ barna, alkoholmetes változatát preferálta. Remegett és hisztizett, ha nagy ritkán lehetett kapni a csingágósi, a Csik-ér kereskedelmi hálózat részeként működő kisboltban. Azt az ízt azóta sem találja.


(BOZSIK Péter)


 

[1] „Egy pici söröcske – pá-pá, idegecske!”


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.