EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716635. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Harkai Vass Éva

Favorit

2013. június 5.

 

 

Soha nem voltam nagy rágógumi-rajongó. A cigaretta alakút két ujjunk közé fogtuk, s mások, a „nagyok” mozdulatait utánozva mímeltük a dohányzást, fújtuk a füstöt, leráztuk a hamut. Néhány elegáns mozdulat, semmi több. Ha gömböt fújtam belőle, elpukkadt, s az orromra tapadt a ragacsos massza, ami, vízhatlan lévén, alig volt lemosható, iskolába menet végképp nem. Kapargathattam menet közben arcomról a porral elkeveredett anyagot, amely vagy makacsul tartotta magát, vagy, ha sikerült levakarni, az ujjaimra ragadt.

A Favorit azonban más volt. Kis sárga dobozkában három párna alakú, cukorzománcos rágógumi, s mindegyik dobozkába egy-egy kép rejtve. A képeken Jugoszlávia városai, nevezetes helyei. A képek mellé albumot is lehetett kapni (vagy vásárolni? nem emlékszem). „Širom domovine”,[1] ez volt az album címe, s a kilencvenhat képecskén ismerős és még be nem járt városok, vidékek tárultak elő barna és fehér színkontrasztban: Banja Luka, Belgrád, Bled, Bohinj, Bol, Budva, Crikvenica, Delnice, Hvar, Korčula, a Kornat-szigetek, Kranjska Gora, Ljubljana, Mali Lošinj, Opatija (Abbázia), Plitvice, Postojna, Pula, Rijeka (Fiume), Sarajevo (Szarajevó), Sombor (Zombor), Trakošćan, a Triglav, Zágráb, Zemun (Zimony), Zrenjanin (Nagybecskerek)…[2] És ott volt Novi Sad (Újvidék) is mint a Vajdaság Szocialista Autonóm Tartomány székvárosa. Ha jól látom, a Modena utca, idényenként változó virágágyásával, ősrégi fájával, amelyen – ezt már közelnézetből tudom – emléktábla jelzi matuzsálemi korát. Innen a Báni Palotára[3] lehet látni, ez a képecske alapján is megállapítható.

A Favorit rágógumit Brač szigetén gyártották, ott adták ki az albumot is. Mintha már eleve múltként, régi fotók barna-fehér színárnyalatában. Az utolsó lapon az album tulajdonosának neve olvaható: Vass Éva, iv. osztályos tanuló. 1967-et írtunk talán.

Atlantisz. Jéghegy, csak a csúcsa látszik, kilenctizede több évtizede a víz alatt. A nyáron a Kotori-öbölben és Dubrovnikban jártam, immár külföldi turistaként. A fjord fölött és a Stradunon[4] rágógumi illatú szellő fújdogált.

 

 

 


[1] Országszerte (szerb).

[2] Túlnyomórészt hegyi és tengerparti turistacélpontok. (A szerk.)

[3] A második világháború befejezése óta a tartományi parlament székháza.

[4] Dubrovnik főutcája.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.