EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 25. | Eufrozina, Kende napjaAKTUÁLIS SZÁM:717988. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

György Péter

Tito-induló

2013. június 5.Tavaszi, nyári estéken a nagyanyám szobájában nyitva volt az erkélyajtó, hazafelé jövet az apám a ház elé érve elfütyülte a Tito-indulót. Ez annyit jelentett, hogy mire fölér a másodikra, addigra legyen már valami az asztalon, vagy legalább a vacsora látszata. Kettesével vette a lépcsőket, és mindig éhes volt. A dalt, ahogy ő mondta, a jugóktól tanulta 1945-ben, amikor a partizánok elzavarták a Todt[1] és a magyar keret embereit, s fölszabadították Bort. Újabb, soha  meg nem válaszolható kérdés, hogy Tito emberei tényleg kivégeztek-e ott néhány keretlegényt, vagy csak a felszabadítottak vágytak erre, s mesélték egymás között az örömhírt. Mindenesetre az apám nem érte be ennyivel, hanem beállt a partizánok közé, és valóban megtanulta azt a dalt, amit ő maga aztán Tito-indulóként jegyzett meg – hogy valójában mi volt, nem tudom. (Ráadásul ez itt a Gutenberg-galaxis egyik csillaga, úgyhogy énekóra nincs…) Vagy ez volt a Tito-induló, vagy nem, vagy volt ilyen, vagy nem, akármint is: én ismertem egy ilyen dalt, amelyet hosszú nyarakon át hallottam, amint az apám pár taktusát elfülyülte: 1961 és 1972 között. És aztán hallottam még Horányban a Vörös Meteor telepen, és hallottam a kielbootban Surány felé menet, amíg apám evezett a folyón fölfele. Annyi bizonyos, hogy ennek a dalnak a birtokában mindig is tudtam, hogy igazából nem Kádár a menő, hanem Tito, aki bátor és szabad. Tetszett is nekem a munkásönigazgatás.

Pár évtizeddel később egyszer valakinek eldúdoltam a dallamot. Ismerem, mondta. A szigeten énekelték, ahol az apám –  az ő édesapja –  koncentrációs táborban volt 1950-től.

 

 

[1] A német náci hadiipar teljesítményének fokozására létrehozott, félkatonai alapon működő, kényszermunkásokat dolgoztató szervezet. (A szerk.)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.