EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717927. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Fogarassy Miklós

Jugoszláviai utazás

2013. június 5.

 

 

1973-ban, szeptemberben jártam először Jugoszláviában. Pár lengyel, cseh, erdélyi – azaz közép-keleti országban tett – út volt mögöttem; és ezt megelőzően egyszer francia és olasz földön kóboroltam pár hetet. Nagy híre volt az országnak – még az ötvenes évekből, aztán az ’56-os forradalom előtt és alatt, mint az „önigazgató szocializmus” példája. És egyre több nyaraló turista járt az Adria partján és az ország más gyönyörű tájain.

Izgatott várakozással ültem a vonatra Szabadka felé – Kosztolányi- és Csáth-dokumentumokat és -emlékeket próbáltam gyűjteni a városban. Amikor e – részben sikertelen – napok után távolsági autóbuszra ültem, megbámultam, hogy az ülések támlahuzata mily hófehér (itthon lezüllött és mocskos volt minden!), és az ablakokon át a termékeny bácskai föld szállásainak (ezt a szót akkor még nem ismertem) pazar portáit, gazdag baromfi-állományát. Újvidéken Tolnaival, Végellel, Várady Tibivel, más „symposionistákkal” ismerkedtem meg a „Katolička portán”.[1] Szociális, politikai és művészeti dolgokban példaadó européer ifjak voltak – ott még élt ’68 szelleme –, nyitottak és nálamnál műveltebbek lévén, különösen a modern művészet ügyeiben. A Hídnak Petri első verseskötetéről szóló esszém kéziratát, a Fórumnak Lengyel Péter kiadásra itthon több évre – cenzurálisan – befékezett regényének gépiratát vittem magammal.

Onnan Hvar szigetére vonatoztam, hajóztam, egy Mészöly Miklós által ajánlott villában béreltem két hétre szobát. Az akkoriban írószövetségi ösztöndíjjal Jugoszláviában kóborló Ajtony Árpád író barátom is meglátogatott – remek, friss szüretelésű dalmát házi borokat iszogattunk, fürödtünk, és felszabadultságunkban különféle csínyeket eszeltünk ki. Ifjúságom legszebb, leginkább emlékezetes idejét töltöttem az arany fényekben fürdő tengerparton.

Rajongtam Jugoszláviáért; ennek jegyében beszéltem barátaimnak, ismerőseimnek erről az országról. Hogy Tito és a jugoszláv kommunisták? – kit érdekelt?![1] Hangulatos kis tér Újvidék központjában, a Mária Szíve templom oldalában. A templommal szemben álló apácazárda tőszomszédja az Ifjúsági Tribün épülete, amely annak idején az Új Symposion otthonául is szolgált. A hetvenes évek legvadabb avantgárd színházi előadásai az épület színháztermében, a zárda közvetlen közelében zajlottak. (A szerkesztők megjegyzése)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.