EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók






PLPI
2017. december 13. | Luca, Otília, Lúcia, É napjaAKTUÁLIS SZÁM:625439. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

idei első,

ZSIBVÁSÁR

című

számunk!

Exjugó lexikon

Rácz Krisztina

Étkezéskultúra

2013. június 5.



Nem egy Jugoszláviában születetett és szocializálódott ember állítja, hogy a magyar ételek csípősek. Még vajdasági magyar is akad, aki meg van erről győződve. Pedig hát hasonlítsuk csak össze a magyar konyhát a mexikóival, vagy akár a kínaival... na, ugye? Ennek ellenére több, főként nem magyar származású honfitársunk állítja, hogy a magyarok – beleértve a vajdasági magyarokat is – gyomra azért bírja az erős paprikát, mert ez a génjeikben van. Mintha a vajdasági szerbek, szlovákok vagy románok, vagy akár az egész volt Jugoszlávia területén élő nemzetek táplálkozási szokásai annyira különböznének a vajdasági magyarokétól. Lássuk csak: paprikás, szárma, bableves, töltött paprika, húsleves, rántott hús, sült krumpli... A mítosz, miszerint valaki Dél-Szerbiából egy vajdasági magyar családnál ebédelt, minekutána kórházba kellett szállítani az elfogyasztott csípős ételek miatt, annak ellenére él, hogy igazán erős fűszer nem is kapható a volt Jugoszlávia területén, de még Magyarországon sem, tehát a magyarok, vajdaságiak és magyarországiak, még ha akarnának, sem ehetnének csípősen.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.