EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717911. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szerbhorváth György

Erotica Subotica

2013. június 5.A volt Jugoszlávia első hivatalos pornómozija Szabadkán nyílt meg 1988. április elsején. És ez nem volt vicc, bár erotikus avagy szexfilmeket már addig is adtak a legutolsó moziban is, fényes nappal, korhatár nélkül, így az általános iskolások sem a háziállatok üzekedését látva vagy éppen a biológiaórán okosodtak.

Az erotik kino-ra keresztelt intézményről senki sem szedte le a keresztvizet, mármint különösebb erkölcsi és politikai hadjárat nem indult ellene (a videóipar viszont hamar tönkretette). A Lifka mozi nagykapujában várakozott a nagyra becsült közönség, az érdeklődést mi sem jellemezte jobban, mint hogy a kétezer dináros belépőket a jegyüzérek négy-ötezerért vesztegették, nem hiába. A Miami fűszerek című pornófilm nyitotta meg a sorozatot, amely – mint e sorok írójának egy bácsfeketehegyi kortárs szemtanú anno beszámolt – nem ám szimpla pornó, amiben csak dugnak, hanem szép ívű története van. De azt akkor nem mesélte el.

A Suboticafilm valós igényeket óhajtott kielégíteni, a riporter által megszólaltatottak azonban nem különösebben jöttek izgalomba: a kérdésre, hogy ugyan mi a film címe, a sorban állók csak a vállukat vonogatták, arra pedig, hogy miről szól, lakonikusan egyszerű válasz érkezett (betűhív idézés): „hát ba***sról, nem?” Vagy elmondták, hogy láttak ők már ilyet Bécsben vagy Frankfurtban épp eleget, itt meg biztos megvágják a filmeket. De nem, derül ki Barácius Zoltán Hét Nap-béli írásából, aki röviden összefoglalja a szerinte banális történetet: egy rakás piros cipős hölgy Miami Cityben gonosztevők után nyomoz, némi dialógus is akad („ah” és „oh”). Végül elkapják a rosszfiúkat, a jutalmuk pedig, hogy a rendőrkapitánnyal töltik az éjszakát.

A valóságban akkortájt a szabadkai börtönben ún. verbális deliktumért elítéltek is ültek, mint például a zentai író, Vicei Károly.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.