EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716632. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szerbhorváth György

Elvtársi éberség

2013. június 5.

 

 

Czinege Lajos idegesen dobolt az ujjaival. Végül jegyzőkönyvezték: „a Politikai Bizottság tudomásul veszi, hogy a szovjet elvtársak kezdeményezésére – amit Usztyinov elvtárs tolmácsolt – a részére adományozott kitüntetés átvételére a közeljövőben Moszkvába utazik”.

1980. február 19-ét írjuk, és az MSZMP PB ülésén nem kevés hasonló horderejű kérdést tárgyaltak. S pont a honvédelmi miniszter ügye előtt döntöttek egy másikban is, ez a Jegyzőkönyv utolsó, 15. oldalán került szintúgy megörökítésre.  Tudniillik hogy a PB „úgy foglal állást, hogy ha Tito elvtárs állapota rosszabbra fordulna, a budapesti jugoszláv nagykövetségen Kádár János, Losonczi Pál és Lázár György elvtársak tegyenek részvétlátogatást; a temetésen 2 tagu [sic!] küldöttséggel képviseltessük magunkat.”

Az álmos ülésen még nem tűnt fel senkinek, de később egy legény éber volt a gáton – a Jegyzőkönyv aláírója, maga Kádár János. Aki s.k. áthúzta azt, hogy „állapota rosszabbra fordulna”, és s.k. betoldotta kék tollával, hogy „elhunyta bekövetkezne”. Mert mégis, hogy vennék a jugoszláv elvtársak, és maga Tito et. is, hogy még meg sem halt, csak rosszabbodott az állapota, ők viszont már rohannak a jugó nagykövetségre részvétet nyilvánítani. S figyeljük meg Kádár et. aláírását, a kis nemecsekét: ahogyan vezetéknevét kis k-val írja alá. (A Jánost viszont naggyal.)

Mentségére legyen mondva, akkor már elterjedt a mendemonda, hogy Tito rég halott, miután január elején amputálták a lábát. Sőt már előtte sem élt. Vagy ha él, rég emigrált, a szovjetek vagy a nácik ügynöke. Vagy ez a Tito nem az a Tito, aki végül május 4-én halt meg. Rég várták ezt esküdt ellenségei – az usztasa és csetnik emigránsok, vagy a demokrácia hívei –, de a barátai is felkészültek.

Temetése addig sosem látott médiaesemény volt, s büszkén írta a jugoszláv sajtó, hogy az ENSZ százötvennégy tagországából százhuszonhét küldöttség érkezett (továbbá pár terrorszervezeté): négy király, öt herceg, harmincegy köztársasági elnök, hat parlamenti elnök, huszonkét kormányfő és tizenhárom kormányfőhelyettes, negyvenhét külügyminiszter volt jelen. Miután kiderült, hogy Jimmy Carter, az USA elnöke nem jön, hanem a mamáját küldi, Brezsnyevék gyorsan úgy döntöttek, hogy ők épp azért is jönnek temetni, az összes pártfőtitkárnak úgyszintén ez az ukáz. Addig viszont Kádárék is vacilláltak.

Tisztára, mint egy falusi temetésen. Ahol már senki sem a halottat nézte, hanem hogy ki jött el s ki nem, ki kivel beszélgetett, és abból mi következik a hidegháború kellős közepén. A sajtó napokon át közölte, ki kivel ült le, íme, Jugoszlávia Tito halála után is a béke garanciája. Szaddám Husszein is igen aktívan tanácskozott. Szeptember 22-én aztán hadüzenet nélkül megtámadta Iránt. Harminchárom éve arrafelé ilyen-olyan háborúk vannak, és Tito is épp hogy megúszta, hogy ne rakják ki a Virágházból, a sírjából.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.