EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2019. október 18. | Lukács, Jusztusz napjaAKTUÁLIS SZÁM:813085. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Ma háború van, holnap béke

című

számunk!

EX Blogger

Együtt 1914 című számunk már kapható!

Az Írók Boltjában az év vége óta hozzáférhető utolsó 2013-as számunk, az EGYÜTT 1914.

2014. január 1.

A számban elsőként Konok Péter izzítja a kedélyeket, igen jó tanulmányával, amelyben nem utolsósorban arra is rámutat, hogy a nemzetközi munkásmozgalom egészen addig volt nemzetközi, amíg ki nem tört az első világháború, onnantól hirtelen sok nemzeti mozgalommá vált...

A nacionalizmus segített a lakosságnak azonosulni az országával, amelynek állampolgára volt. Az első világháború egyik kimagasló angol költője, Wilfred Owen ennek a következményeivel számol el, míg Abdulah Sidran évtizedekkel későbbről visszatekintve rekonstruálja Gavrilo Princip utolsó gondolatait a lövés előtt és az azt megelőző éjszakán.

Vajda Mihály tágabb kontextusban vizsgálja a háborúval bekövetkezett hasadás következményeit és a jelenünk lehetőségeit, míg Balog József az 1914 és 1918 között elesett magyar zsidó honvédeknek állít emléket - pontosabban hívja föl a figyelmet az emlékük hiányára.

Józsa Márta ezúttal két szöveggel is jelentkezik a lapszámban: az egyikben Adolf Hitler és Gavrilo Princip furcsa "kapcsolatáról" szól: miközben a június 28-i merénylők és a nácik ellentétes oldalon álltak, Hitler tudta, hogy a totalitárius birodalmi politika lehetőségeit részben a Fekete Kéz akciója teremtette meg.

E Fekete Kéz egyik szimpatizánsáról szól Aleksandar Novaković regényrészlete, Rajsli Emese fordításában. A szokottan szűkült érzelmi és gondolati világú katonatisztet semmi sem motiválja jobban, mint hogy nagy szerbnek érezhesse magát és vér árán életét adja - pontosabban veszítse.

Láng Orsolya két verssel jelentkezik a számban, a második egy háború utáni hirdetésgyűjtemény lírai transzformációja. Kukorelly Endre sokágú családtörténetét vázolja föl, afféle K.u.K.-reminiszcenciaként.

Bretter Zoltán az első világháború amerikai "mediátora", Woodrow Wilson elnök és környezete stratégiájának hátterébe, szellemi világába enged betekintést, Wilhelm Droste pedig Kukorellyhez hasonlóan a családja huszadik századi örökségéről írt személyes hangú vallomást.

A szám egyik ütőanyaga Hannah Arendt Rosa Luxemburgról szóló esszéje, illetve annak részletei - a szöveg körülbelül kétharmada jelent meg most magyarul, Pályi Márk fordításában. Arendt az 1919 előtti forradalmakhoz vezető kommunista mozgalom kemény magjának habituális hátterét elemzi a tőle megszokott fogalmi pontossággal és elfogulatlan, előítéletmentes valósághűséggel.

Kitekintő anyagaink körében Balázs Attila a török-magyar barátság jelenségköréről írt - hiszen ez is az 1918-as törés következtében vált lehetővé... Kántor Zsolt versei és prózaversei mellett pedig Király Kinga Júlia készülő regényéből is részletet közlünk: az Elásott galambok sodró intuitív és intellektuális érzéki próza.

A lapszám anyagát Vári György interjúja zárja Sándor Ivánnal. Az éjszaka mélyén - 1914 szerzője a regénye keletkezésének hátterébe, a témához fűződő viszonyába, az évtizedes munkája során levont következtetéseibe avatja be az olvasót.

Hozzászólások
Az Ön neve:

Bejegyzése:

Új kép kérése

Kérem írja be ide, amit a képen lát:


Még nincsenek hozzászólások.

EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.