EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 26. | Jusztina, Kozma, Damján napjaAKTUÁLIS SZÁM:718313. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Đorđe Matić

Az orga(ni)zmus misztériumai

2013. június 5.Dušan Makavejev minden filmjének – Egy postáskisasszony esete, Az ember nem madár, Védtelen ártatlanság, Mister Montenegro – ott a helye a legjobb filmek listáján, de a W. R. minden bizonnyal a legismertebb YU-kultuszfilm. A világban azért, mert sokan látták, Jugoszláviában pedig azért, mert évekig dobozban tartották. A Wilhelm Reich életéről és az amerikai underground világáról szóló dokumentumfilm-részletek váltakoznak a szocialista szexuálpolitikát bemutató játékfilm jeleneteivel. Ez utóbbiban Milena Dravić, Ivica Vidović, Zoran Radmilović, Jagoda Kaloper és mások játszottak.

Nem lehet biztosan tudni, hogy vajon Tito akkor hagyta ott a vetítőtermet, amikor Milena az egyik jelenetben, az ismert „Édes pártom, aranyalmám” (Kompartijo zlato moje) éneklése közben azt kiabálja, hogy „Basszatok hát, elvtársak!”, vagy amikor „Ljubo elvtárs, a néphadsereg tisztje, aki nem dugott hat hónapja”, szexel a szobatársával, Jagodával, és közben az „Ahol a Néphadsereg végigmegy” (Kud narodna vojska prođe) című dalt énekli...

Kusturica mellett Makavejev a legfontosabb és nemzetközi körökben legismertebb balkáni rendező.(RAJSLI Emese fordítása)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.