EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717899. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Szerbhorváth György

Disszidensek

2013. június 5.

Noha 1990 után egy „VM” értelmiségi sem akadt, aki ne tekintette volna magát a kommunizmus áldozatának, illetve örök ellenségének, aki „már akkor megmondta” és belülről bomlasztotta a rendszert, a Jugoszláviában ellenzéki tevékenységért elítéltek közt „mert már akkor megmondta” magyart alig találunk.

A közhiedelemmel ellentétben, Jugoszláviában a véleménynyilvánítás szabadságának határai korántsem voltak szélesek – évente több száz embert ítéltek el a verbális deliktumról szóló törvény alapján, amit bármikor bárkire rá lehetett húzni (akár egy nemzetibb jellegű nótáért, akár egy rosszul sikerült félmondatért). Elsősorban albánok, horvátok, szerbek és muzulmánok kerültek emiatt börtönbe. Ám a jugó sajtóban egyre szabadszájúbban fogalmaztak, nyíltan disszidens csoportok alakultak a sajtószabadság védelmében. Ezzel szemben a VM (vajdasági magyar) sajtó egyre ortodoxabb kommunista nyelvezetet használt, és még 1988-ban is Titót éltette, mint Dudás Károly, aki a legnagyobb magyar – ma.

Ő volt az is, aki pártfeladatból részt vett a Sziveri János és az általa vezetett Új Symposion szerkesztőségének megbélyegzésében is, bár szerepe inkább a csicskásé volt. A szerkesztőséget a mái napig tisztázatlan körülmények között és ismeretlen politikai fórumokon meghozott döntések alapján mindenki tagad a magyar „társadalmi-politikai munkások” szétzavarták,  munkahelyükről kitették, parkolópályára állították. Radics Viktória már akkor disszidált, Sziveri pár év múlva, miután paradox módon a ma a magyarok által is átkozott későbbi kommunista komisszár, Ljubiša Ristić nyújtott neki némi menedéket Szabadkán.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.