EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717915. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Bozsik Péter

Pionír

2013. június 5.

 

 

A magyarországi úttörő megfelelője.

 

~ csokoládé – A Pionir Csokoládé- és Cukorkagyár TMSZ terméke volt a Cica maca, a Pera Detlić, a Kokos és a Kesten. A gesztenyés („kesten”) és kókuszos („kokos”) voltak a legfinomabbak. A másik kettő, amelyeket rajzfilmfigurákról neveztek el, Hősömnek nem igazán ízlettek. Ha összegyűjtöttél x mennyiséget, és beküldted a gyár címére, akkor repülőmodell-alkatrészeket kaphattál. Hősöm így próbálta fejleszteni apjától örökölt rettenetes kézügyességét. A modellek sosem repültek úgy, ahogy elképzelte.


~fogadalom – Az ember fiát talán harmadikos korban avatták pionírrá. Ha akarta, ha nem. Többnyire akarva volt. Lett. „Ma, amikor pionír leszek, fogadom, hogy szorgalmasan tanulok és dolgozom, hogy tisztelem szüleimet és az idősebbeket, hogy fejlesztem a testvériség–egységet, hogy hű és őszinte pajtás leszek.” Hősömnek még rémlik valami hablaty a szocialista hazáról is, de az istennek se tud visszaemlékezni. Arra azonban igen, hogy amikor az állampolgársági esküt tette le, erősen koncentrálnia kellett, nehogy ezt az egyetlen egykoron komolyan vett fogadalmat mondja föl. (Nem nagyon szokott nyilvánosan fogadkozni.) Ettől az erőlködéstől viszont elfogta a röhögés a meghatott fia és barátai előtt. Igen erősen koncentrálnia kellett, hogy botrányba ne fullassza az emelkedett pillanatot. Hősöm néha cinikus. Bocsássunk meg neki, háborús országból emigrált egy (még – de már nem is olyan nagyon – csak) verbális háborút folytató országba. A mozit ismeri. Unja.


~kendő – A pionírkendő azért piros, mert Hős Pinki, aki volt vagy tizenkét éves, amikor fölrobbant a kezében egy rosszul kibiztosított kézigránát, amivel egy német bunkert akart fölrobbantani; nos, mivel ennek a Pinki gyereknek a vére festette pirosra azt a fehér kendőt, amellyel egy csinos partizánlány a vérzését akarta csillapítani.  Gyerekhülyítésnek nem is olyan rossz. Hősöm szépen beszopta egy darabig. És lelki szemei előtt látta a barna bodorhajú, vérző fiút s a fölé hajló gyönyörű, szőke, hamvas, fehér kötényes partizánlányt, fején partizánsapka, rajta az ötágú, vörös csillag… Ajajaj. Ezért a pillanatért érdemes véremet ontani. Ezt gondolta gyermek Hősöm. Járt hozzá piros (mi más!) pionirszka knyizsica (nektek: pionírkönyvecske) is.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.