EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 19. | Vilhelmina, Januáriusz, napjaAKTUÁLIS SZÁM:716656. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Bíró Zsuzsa

Tito magyarországi látogatása

2013. június 5.

 

 

Én még emlékszem a diverzánsokra.

Különös populáció volt. Úgy képzeltem akkoriban, hogy párosával járnak-kelnek, fáj a gyomruk, pépes ételeket fogyasztanak a Marx téri Tejbüfében, rádióadókat cipelnek magukkal, üres raktárakból és omladozó óvóhelyekről számolnak be munkájukról az imperialisták láncos kutyájának, Titónak, bonyolult szabotázsakciókat hajtnak végre, álmatlanul kódorognak az utcákon, megugatják a holdat…

Jött a forradalom, utána a sötét korszak, a hatvanas években azonban a divernyákok eltűntek, új szenzációkat éltünk át, ilyen volt a vietnami háború, a táncdalfesztivál és a Trabant.

Ezerkilencszázhatvanhét február másodikán, egy ködös, hideg napon az akkor Mártírok útjának nevezett körút két oldalán óriási tömeg várakozott, tovább haladni tilos volt, motoros rendőrök ordítva biztosították a rendet, várni kell, parancsolták, Josip Broz Tito fog erre áthaladni a kíséretével, két évtized után az első látogatás, történelmi esemény! Már fél óra is eltelt, innen-onnan suttogás hallatszott, méltatlankodó dohogás, mit képzelnek ezek, már megint packáznak velünk, forrt bennünk a düh: és ha megindulnánk? A tömeghangulat kritikus pontján végre feltűnt a konvoj, fekete Mercedesek, kis zászlócskák, a miénk és az övék, piros-fehér-zöld és kék-fehér-piros, a közepén vörös csillag. Néztük az autókat, melyikben ül a marsall? A konvoj hirtelen megállt, és a másodpercnyi csöndben megszólalt a tömegből egy rekedt férfihang: „kutyuli-mutyuli”, mondta vidáman, és a nevetés azonnal kirobbant körülötte. A jól ismert két szót mások is elismételték, és a nevetés nem állt el, tovább hömpölygött, mint dagály idején a hullámok. Mire a konvoj eltűnt, mindenki nevetett, fürödtünk a nevetés gyógyító hullámaiban… Az már csak ráadás, hogy a poénra akkor a nap is kisütött.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.