EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 26. | Jusztina, Kozma, Damján napjaAKTUÁLIS SZÁM:718253. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Balog József

Orkán

2013. június 5.Apámat nem tekinthetjük a hiánygazdaság tehetős lovagjának. Indokolt volna a múlt idő, hiszen apánk halott. Az orkánja pedig régen elfoszlott. Nem úgy az ő kettejük emlékezete. Vagyis.

Marx tér, 1966. Vagy ’65. Nem, inkább ’67. Semmiképpen nem ’68, mert a Marx tér nem ismerte a forradalmat. A buszforgalmat. Azt igen. Pöfögött hát befelé a létező, a fakarusz, az ormányos, a vastag bőr borította puklimotoros, amire ráülve nem csupán az útra, de a vezető tarkójára és tányérsapkájára is kitűnő rálátás nyílott.

Apám realista volt, valaki rábeszélhette a kabátra. Talán az anyám. No meg arra is, hogy álljon a szegedi buszpályaudvaron, a betontető alá is bevágó esőben. És orkánra alkudjon. Jöttek is a népek Jugóból, nyitogatták a patentcsomagokat. A kabáthoz sapka is járt, anyagában.

A seft nem volt a vérében az én apámnak, akkor sem alkudott volna, ha az élete múlik rajta. Apám nem alkudott. Fogta és felpróbálta a kabátot. Átöltözött Marxnak. A szocializmus férfimodelljén suhogott a kor szele. Apámon éppen úgy állt a barna orkán, mint akárkin. Akárki vagyok, morgott a bajsza alatt. Csak úgy magában, hiszen az árus már tovalibbent. Ahogy az ötvenes évek levetett lódenjeinek álmai, úgy a műanyag hatvanas évek praktikus darabja is maga volt az identitás abszolútuma. Határon túli internacionalizmus és merkantil mimikri. Egy villanásra egyesült apámban a széltében, hosszában szaggatott nemzettest. Esőkabátban. Legalább, ha már bajsza soha, de soha nem volt annak a jó embernek.


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.