EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717904. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Balázs Attila - Józsa Márta

Meza

2013. június 5.1. Étkezések között elfogyasztott falatkák; elvét és funkcióját tekintve megegyezik az orosz zakuszkával, ellenben eredendően eltér az ajvárhoz hasonló elméleti alapokon nyugvó erdélyi zakuszkától. Gasztronómiai bonyolultságát illetően leginkább a béemvé (Bele Minden Vacakot)-leveshez áll a legközelebb. A Vajdaságban leginkább kisebb darabokra vágott sertés-alkatrészeket jelent: kolbász, szalonna, sonka és társai. Vagyis ugyanolyan, mint a reggeli, az ebéd és a vacsora, csak kisebb darabokra vágva. Zöldség- és salátafélék nem járnak hozzá, mivel azok ab ovo fölöslegesnek ítéltetnek. Hogy milyen – jut a gyakorló fogyasztó eszébe erről – a bácskai vega lakoma, azt a szerző önmérsékletből, valamint a várható érdeklődés hiányára való belátó tekintettel külön szócikkben inkább nem írja meg. Maradjunk röviden annyiban: csirkemell csevappal díszítve.

(JÓZSA Márta)
2. Malo Meze – Minden, amit a gazda fölkínál korcsolyául az alkoholhoz a főétek és/vagy a kipurcanás előtt/közben. A Vajdaságban kulen – rendesen paprikás vastagkolbász, szalámi – karikára vágva, disznósajt szeletkékben, töpörtyű, hideg hurkadarabkák, szalonnakockás huszárok uborkával és ajvárral; a tengerparton prsut (olaszul prosciuto) – vékonyra vágott, eredetileg sziklatömbök között szárított sonka –, ultrasós halkarikák, tintahal- vagy polipdarabkák, olajbogyó… De ha nagy vacsorára számítunk, akkor példának okáért a girice is csak olyan kis meze. A tejtermékek közül ide sorolható a birkatúró, illetve például a kajmak, a leszedett tejbőr többé-kevésbé sós rétegzett műalkotása. Vicces formában mezeként tálalhatják föl a gibanicát is, ami a burekhez hasonló, csak vastagabb és kockás, komolyabb megvalósításban egész estét betöltő vacsora. Ha bízol a továbbiakban, nem szabad belőle belakni. A macedónoknál olykor törökbab, kis sós alakban, mielőtt következne a tavče gravče, a babos főétek.


(BALÁZS Attila)


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.