EX a facebookon
MEGRENDELÉS / ELŐFIZETÉS
galéria / fórum Galéria Fórum
ÚJ Symposion
EX
Támogatók


PLPI
2018. szeptember 24. | Gellért, Gerda, Mercéde napjaAKTUÁLIS SZÁM:717919. látogató
Aktuális EX címlapajánlás

 

Már

kapható

Árny-ék

című

számunk!

Exjugó lexikon

Aradi József

JugBomb

2013. június 5.Sajátos yu (jugó) naplóműfaj a kilencvenes évek végéről.  Amikor 1982 telén Kolozsvárról Újvidékre látogattam, nem találkoztam háborús naplóírókkal.  Házigazdám, Ladik Katalin akkoriban darazsas naplót írt: „Ha mindez, ami körülvesz – fal, / ha én darázs vagyok / és bennem ez a rovar – ember, / akkor hol végződöm én s hol kezdődik az ember?”. Az Adriai-tengeren is béke uralkodott.

Akkor még nem sejtettem, hogy a háborús naplóműfaj tizenhét év múltán válik majd fontossá, és megjelenik egy olyan műfaj, amelyet a légiriadó, a szirénabúgás, a gyertyafény törvényei igazgatnak. A naplóíró a történések belső rendszerével helyettesíti majd a naptári rendszert: „a bombázások első napja”, „a bombázások hetedik napja”, „a bombázások hetvenkettedik napja” stb. A feljegyzések nagy részét a kommunikáció lehetetlenségének tárgyilagos leírása tölti ki: a telefon nem működik, detonáció, az e-mailt nem lehet elküldeni, robbanások, a válaszüzenetek üresen érkeznek, detonáció, a számítógépet órákra, napokra kikapcsolva tartja az áramszünet, csönd, nincs kapcsolat. Külön paragrafust szán majd ez a naplóműfaj a barátoknak, akikről napok óta semmit sem lehet hallani, a barátokról, akiket letartóztattak, a barátok gyerekeinek, akik a hadsereg elől bujkálnak, és mindazoknak, akik átmenekültek valamelyik határon.

Azóta mindnyájan átmenekültünk valamelyik valóságos vagy képzeletbeli határon. Ismétlődő naplófordulatok: „Nem mondok erről semmit, mert nincs értelme kommentálni”; „mindenki azt gondolja, amit akar”. Mit gondoltam 1999-ben erről a műfajról? Nem tudom. Lehet-e ezt a műfajt emberbőrünkből kibújva „hol végződöm én és hol kezdődik az ember?” kommentálni?


EX Symposion 2004 All rights reserved ©  |  Főszerkesztő: Bozsik Péter  |  Kiadja az EX Symposion Alapítvány  |  bozsik@exsymposion.hu  |  Webdesign: Pozitív Logika Kft.